Parcul Botanic din Timișoara a ieșit din beznă. Iluminat public pentru prima dată în istorie

0
Publicat:

Parcul Botanic din Timișoara a fost iluminat public pentru prima dată de la amenajare. S-au instalat 219 stâlpi de iluminat public, pe o lungime de 3.400 de metri liniari.    

Parcul Botanic din Timișoara FOTO Facebook/Dominic Fritz
Parcul Botanic din Timișoara FOTO Facebook/Dominic Fritz

Lucrările în Parcul Botanic din Timişoara, în cadrul proiectului cu finanţare europeană de realizare a iluminatului public, s-au încheiat.   

Cu o lună înainte de a deveni Capitală Europeană a Culturii (în anul 2023 - n.r.), luminăm unul din simbolurile Timișoarei. La mai bine de trei decenii de când a fost deschis vizitatorilor, Parcul Botanic are în sfârșit, iluminat public. Mai mult de atât, este iluminat public inteligent, iar lucrările au fost făcute cu grijă pentru a proteja flora acestui parc emblematic”, a transmis primarul Dominic Fritz. 

Proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public şi extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari.  

Lucrările vizează: realizarea unei reţele electrice subterane, alimentarea reţelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susţinere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal şi implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos. 

Parcul Botanic din Timișoara FOTO Facebook/Dominic Fritz
Parcul Botanic din Timișoara FOTO Facebook/Dominic Fritz

Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcţiunile spaţiului public, pentru creşterea confortului şi siguranţei cetăţenilor. 

Pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, parcul fiind situat în zona de protecţie a unui monument şi reprezentând o zonă de patrimoniu valoroasă din Timiș și din întreg Banatul.  

Corpurile de iluminat sunt de tip felinar şi distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora este obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensităţii luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât şi pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate.“, a anunţat Primăria Timişoara. 

Edilii au mai precizat că sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulaţia dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat. „Acesta poate fi reglat în funcţie de datele din teren - de exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib al unei păsări, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate”, a menționat municipalitatea Timişoarei. 

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 2 milioane de lei. Foarte mulți ani proiectul a fost blocat. 

Finanţarea a venit în cadrul Programului Operaţional-Regional 2014-2020, contribuţia Primăriei Municipiului Timişoara fiind de 2%, reprezentând cofinanţarea acestuia. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite