Sute de cetățeni ucraineni s-au angajat în România. Câte posturi au oferit companiile

0
Publicat:

Un număr de 901 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

901 cetățeni ucraineni s-au angajat în România, Foto: Arhivă Adevărul
901 cetățeni ucraineni s-au angajat în România, Foto: Arhivă Adevărul

Totuși, 2.645 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: București (483), Maramureș (277), Galați (156), Suceava (150), Ilfov (146) Bihor (131), Brașov (125) Timiş (124) etc.

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcţionari administrativi.

Conform datelor ANOFM, 371 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.592 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.

Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea de mobilă; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei; hoteluri și alte facilități de cazare similare etc.

În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat în industria confecțiilor; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar; manipulant mărfuri etc.

Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Situația statistică prezentată se referă la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite