Sute de cetățeni ucraineni s-au angajat în România. Ce posturi au oferit companiile

0
Publicat:

Un număr de 1.857 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.

ANOFM a prezentat situația încadrării pe piața muncii a cetățenilor ucraineni, Foto: Centrul Civic
ANOFM a prezentat situația încadrării pe piața muncii a cetățenilor ucraineni, Foto: Centrul Civic

Potrivit datelor Agenţiei, cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: București (415), Suceava (143), Maramureș (134), Galați (115), Arad (106), Timiş (98), Bihor (93), Constanța (77) etc.

Astfel, 858 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcţionari administrativi.

Sursa citată menţionează că 354 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.497 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.

Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobilă; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei; hoteluri și alte facilități de cazare similare etc.

În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat în industria confecțiilor; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar; manipulant mărfuri etc.

,,Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.”, precizează specialiştii ANOFM.

Aceştia subliniază că situația statistică prezentată se referă la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

Numărul locurilor de muncă vacante la nivel naţional a ajuns la 51.013, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia muncitorilor români 303 posturi, prin reţeaua Eures România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite