Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 după unda verde americană

0
Publicat:

Danemarca va contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pe avionul de luptă de fabricaţie americană F-16, după sprijinul şi "semnalul pozitiv" al Washingtonului, a anunţat vineri ministrul danez al apărării, notează AFP.

Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 după unda verde americană
Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 după unda verde americană

Ţara scandinavă, care este pe cale să-şi înlocuiască flota sa de avioane F-16 cu modelul F-35, va putea acum să contribuie la "pregătirea piloţilor ucraineni ca să zboare şi cu F-16", a declarat ministrul interimar Troels Lund Poulsen.

"Danemarca va depune toate eforturile pentru a face din aceasta o contribuţie prioritară", a adăugat el.

"Ne vom pune de acord asupra mai multor detalii cu aliaţii noştri apropiaţi", a afirmat ministrul într-un comunicat, salutând unda verde "pozitivă" a preşedintelui american Joe Biden.

El nu a precizat, însă, dacă Danemarca va contribui la livrarea unor avioane.

Forţele aeriene daneze dispun de aproximativ 40 de avioane F-16, dintre care vreo 30 sunt operaţionale. Ţara nordică a început recent să primească primele sale F-35 din generaţia a cincea destinate să le înlocuiască.

Mult timp reticent, Joe Biden a făcut cunoscut vineri că este pregătit să permită altor ţări să furnizeze Ucrainei avioanele F-16 pe care le cere insistent pentru a contracara invazia rusă, un punct de cotitură important în sprijinul occidental acordat Kievului şi o decizie descrisă drept "istorică" de preşedintele Volodimir Zelenski.

Joe Biden, care participă la summitul G7 din Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe.

Anunţul a fost salutat rapid de Regatul Unit şi Ţările de Jos, care au anunţat marţi în Islanda că vor să pună bazele unei coaliţii internaţionale pentru a dona Ucrainei avioane F-16.

Pe lângă Danemarca şi Ţările de Jos, modelul american echipează mai multe armate europene, printre care cea a Poloniei, Belgiei, Greciei şi Norvegiei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite