Jobs for Ukraine: câți utilizatori activi are platforma și câte locuri de muncă oferă angajatorii

0
Publicat:

La un an de la lansarea platformei de InnovX-BCR şi Jobful, intitulată Jobs for Ukraine, peste 9.000 de ucraineni au devenit utilizatori activi, a transmis Banca Comercială Română (BCR).

Cetățeni ucraineni în România, Foto: Arhivă Adevărul
Cetățeni ucraineni în România, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, cei 2.200 de angajatori prezenţi pe jobs4ukr.com pun la dispoziţie peste 2.800 de locuri de muncă, iar anunţurile acoperă 57 de ţări şi 285 de oraşe, multe dintre acestea oferind posibilitatea de lucru de la distanţă.

Platforma Jobs for Ukraine a fost creată cu sprijinul partenerilor de tehnologie Druid AI, Microsoft şi EY România şi se află, în prezent, sub coordonarea Asociaţiei Proiect Voiajor.

Într-un an de la lansare, jobs4ukr.com a înregistrat mai mult de 133.000 de vizitatori unici, cu peste 700.000 de sesiuni de navigare online şi s-a extins în zona de activităţi offline.

La un an de la izbucnirea războiului, am sprijinit peste 5.000 de refugiaţi din Ucraina să aibă acces la piaţa muncii din România. Peste 4.300 de cetăţeni ucraineni au fost ajutaţi prin intermediul jobs4ukr.com şi a altor canale online, iar mai mult de 500 de persoane au beneficiat offline de ajutorul nostru, prin consiliere profesională, participare la târgul de joburi şi alte activităţi şi evenimente.

Pe platformă, pe lângă anunţuri de joburi, utilizatorii pot găsi şi o suită de resurse oferite de guvernele din celelalte ţări din Europa, răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, asistenţă personalizată, dar şi detalii despre cursuri gratuite de limba română şi engleză, susţinute cu ajutorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru a depăşi bariera lingvistică dintre ei şi angajatori. Misiunea noastră nu se opreşte aici şi ne dorim ca pe viitor să integrăm şi mai multe facilităţi în platformă, prin construirea unor programe complete şi complexe de integrare", a declarat Roxana Popa, director executiv al Asociaţiei Proiect Voiajor.

Jobs4ukr.com este o platformă lansată în martie 2022 cu ajutorul Jobful şi a acceleratorului de inovaţie InnovX-BCR, pentru a veni în sprijinul integrării pe piaţa muncii a refugiaţilor ucraineni, pe termen mediu şi lung. Platforma a fost dezvoltată în patru zile şi dispune şi de un chatbot în limba engleză, realizat de DRUID, care le oferă utilizatorilor răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări care apar.

Situația încadrării pe piața muncii din România a cetățenilor ucraineni

Un număr de 1.669 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat, până la data de 1 martie, în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: București (339), Suceava (129), Maramureș (112), Arad (106), , Galați (104), Bihor (89), Timiș (83) etc.

Agenția menționează că 786 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.

Cele mai căutate meserii

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcţionari administrativi.

De asemenea, 343 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.479 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.

Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobilă; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei etc.

În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitori necalificaţi în diferite domenii de activitate; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar etc.

Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

Oferta locurilor de muncă la nivel național/județean este disponibilă pe site-ul www.anofm.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite