Strângi cureaua dacă ai de unde: Cei mai săraci angajați europeni au fost cei mai loviți de criză

0
Publicat:

Lucrătorii europeni se vor confrunta cu o iarnă grea, spune șeful sindicatului TUC european, Esther Lynch, precizând că angajații au de-a face cu cheltuieli ridicate, după ce au rămas fără bani în timpul Covid-ului.

Un angajat se uită îngrijorat la facturi
Angajații europeni au ajuns la limită din cauza costurilor vieții

Cu ratele dobânzilor din zona euro la niveluri record, 2023 va fi amintit ca „o perioadă de mare nedreptate economică”, a spus Lynch pentru The Guardian. Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) reprezintă 45 de milioane de lucrători de pe tot continentul, inclusiv Marea Britanie.

Lynch, secretarul general al CES, și-a exprimat frustrarea că lucrătorilor cu venituri mici li se spune să strângă cureaua în lupta împotriva inflației – pe care ea a pus-o pe seama „profitului” firmelor puternice.

Au fost luate o mulțime de decizii foarte, foarte dăunătoare. Și apoi singurii oameni cărora li se spună să strângă cureaua sunt chiar cei mai săraci, care au fost loviți cel mai tare și cel mai mult de criză”, a spus ea.

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a majorat rata depozitelor, care este plătită pe depozitele băncilor comerciale, la 4% în această lună, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în urmă cu mai bine de două decenii. Inflația din Marea Britanie este de 6,7%, față de o medie de 5,2% în zona euro, iar rata de bază a Băncii Angliei este, de asemenea, mai mare decât rata din zona euro, la 5,25%.

Lynch, care are lucrează la Bruxelles, a avertizat că, după o perioadă economică dificilă, multe gospodării de pe continent nu erau pregătite pentru aceste creșteri puternice ale costurilor împrumuturilor.

Dacă te uiți la ultima criză financiară din 2008, oamenii au intrat în acea criză pe când mai aveau cât de cât economii. Dar acum, ei vor intra în acest moment de criză la sfârșitul celor doi ani de Covid, în care mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă sau au avut locuri de muncă din care au obținut venituri mici”, a spus ea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite