Președinta BCE susține că dobânzile vor rămâne ridicate până când se atinge ținta inflației

0
Publicat:

 Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE) insistă asupra faptului că dobânzile vor rămâne la nivelul actual cât timp este nevoie ca inflația să revină la ținta de 2%. Acestă măsură va rămâne în vigoare în pofida situației financiare dificile intraurate la nivel european.

Christine Lagarde
Președinta BCE susține că dobânzile vor rămâne ridicate până când se atinge ținta inflației

Deciziile noastre viitoare vor asigura că dobânzile de referinţă ale BCE vor fi stabilite la nivele suficient de restrictive pentru atât timp cât va fi necesar”, le-a spus Christine Lagarde membrilor comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Rămânem hotărâţi să asigurăm că inflaţia revine în mod ordonat la ţinta noastră pe termen mediu de 2%”, a mai spus Lagarde, repetând practic comunicatul publicat de BCE la finalul reuniunii de politică monetară de luna aceasta, când gardienii euro au decis cea de a 10-a majorare consecutivă a costului creditului, până la un maxim istoric de 4%.

Majoritatea economiştilor şi investitorilor sunt de părere că nivelul de 4% va fi vârful ciclului de majorare a dobânzilor demarat de BCE în urmă cu un an pentru a contracara inflaţia. O parte dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE şi-au exprimat sprijinul faţă de acest punct de vedere, cum este guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, care a reiterat luni că nivelul actual al dobânzilor ar trebui să readucă inflaţia la ţinta de 2% dacă va fi menţinut pentru o perioadă suficient de lungă.

În schimb, guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a spus că BCE nu ar trebui să testeze economia „până când se rupe”, o aluzie că ar prefera ca dobânzile să nu mai fie majorate.

Christine Lagarde a recunoscut şi ea problemele provocate de acţiunile BCE, în special pentru acele 30% dintre gospodării care au credite ipotecare cu dobândă variabilă. „Sarcina noastră este să readucem inflaţia la ţintă în mod ordonat. Cu cât mai repede ajungem acolo, cu atât preţurile vor fi mai stabile, şi cu atât mai puţin dureros va fi în viitor atât pentru cei care investesc cât şi pentru cei care au împrumutat”, a apreciat preşedinta BCE.

Recent, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus prognozele de creştere pentru zona euro în următorii doi ani, dar şi-a majorat prognozele de inflaţie, ceea ce lasă să se întrevadă o posibilă stagflaţie, o perioadă în care o economie suferă o dublă lovitură venită din partea inflaţiei ridicate şi a creşterii modeste.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite