Shell, profit „obscen“ în timp ce britanicii plătesc cu 40% mai mult pentru energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profiturile anuale ale gigantului de petrol și gaze Shell cresc până la 36 de miliarde de euro, pe măsură ce britanicii plătesc cu 40% mai mult pe energie în urma războiului din Ucraina.

Benzinărie Shell în care patru mașini au venit să alimenteze
Profiturile gigantului de petrol și gaze Shell cresc până la 32 de miliarde de lire sterline

  Shell a stârnit furie în Marea Britanie după ce a anunţat profitul „obscen“ de anul trecut, de aproape 40 de miliarde de dolari, din cauza creșterii prețurilor petrolului ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Cifra a prezentat cel mai mare profit al companiei anglo-olandeză din istoria sa de 115 ani și a depășit așteptările experților din industrie.

Ea vine pe fondul întrebărilor continue cu privire la amploarea taxelor excepționale asupra producătorilor de energie, care au beneficiat de prețuri mai mari.

Profitul este „obscen și reprezintă o insultă la adresa familiilor muncitoare“, a reacţionat Paul Nowak, secretar general al Congresului Sindicatelor din Marea Britanie.

Activitățile de la Greenpeace au spus că Shell „profită de distrugerea climatului” după un profit record.

În timp ce Shell își numără miliardele record, oamenii de pe tot globul numără pagubele cauzate de secetele record, valurile de căldură și inundațiile pe care acest gigant petrolier le alimentează”, a declarat Elena Polisano, reprezentant Greenpeace.

Cifrele fac parte dintr-un set de rezultate de debut pentru Wael Sawan, care a preluat funcția de director executiv la începutul anului.

Directorul executiv al Shell, Wael Sawan, a declarat: „Rezultatele noastre din T4 și de-a lungul întregului an demonstrează puterea portofoliului diferențiat al Shell, precum și capacitatea noastră de a furniza energie vitală clienților noștri într-o lume volatilă.

Credem că Shell este bine poziționat pentru a fi partenerul de încredere în tranziția energetică.

Pe măsură ce continuăm să punem în aplicare strategia noastră Powering Progress, ne vom baza pe punctele noastre forte, ne vom simplifica și mai mult organizația și ne vom concentra pe performanță.

Intenționăm să rămânem disciplinați în timp ce oferim randamente convingătoare pentru acționari, așa cum demonstrează creșterea cu 15% a dividendelor și programul de răscumpărare de acțiuni de patru miliarde de dolari anunțat astăzi”.

În Marea Britanie, energia s-a scumpit cu 40%

La începutul acestei săptămâni, noul șef a declarat că își va combina diviziile de producție de petrol și gaze și gaze naturale lichefiate (GNL) ca parte a unei revizuiri care va reduce, de asemenea, numărul de funcții executive ale companiei.

Muncii l-au acuzat pe Rishi Sunak că este „prea slab” pentru a face față intereselor din petrol și gaze în urma profiturilor în creștere ale gigantului energetic Shell.

Secretarul pentru schimbările climatice, Ed Miliband, a declarat: „Pe măsură ce poporul britanic se confruntă cu o creștere a prețului energiei de 40%, guvernul lasă companiile de combustibili fosili să obțină profituri extraordinare, refuzându-și să implementeze o taxă excepțională adecvată”.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri