Cum poți solicita ajutorul guvernamental pentru plata chiriei în Marea Britanie

0
Publicat:

Marea Britanie are mai multe programe de subvenții guvernamentale care pot fi de folos celor care au dificultăți financiare din cauza crizei costului vieții.

Londra văzută de sus
Britanicii aflați în dificultate financiară pot primi subvenții pentru plata chiriei

Plata discreționară pentru locuință, Discretionary Housing Payment, este o soluție de a obține bani în plus de la consiliul local pentru a te ajuta cu costurile locuinței, dar foarte puțini știu despre ea, scrie The Independent precizând că plata discreționară pentru locuință este disponibilă pentru cei care primesc ajutoare sociale care au legătură cu suportarea costurilor de locuire.

Dacă beneficiezi fie de Housing Benefit, fie de elementul de sprijin pentru locuire din Universal Credit, atunci ești eligibil pentru acest ajutor”, scrie publicația.

Suma primită nu trebuie rambursată și poate fi folosită pentru a acoperi fie restanțele la plata chiriei, fie un avans pentru chirie sau o chirie care trebuie plătită anticipat, dacă trebuie să te muți.

De asemenea, te-ar putea ajuta dacă ai fost afectat de eliminarea subvenției pentru camera suplimentară (este vorba de dreptul la o cameră suplimentară acordat în anumite condiții pentru chiriașii locuințelor sociale) sau de creșterea ratelor Local Housing Allowance (LHA), ratele folosite de stat la evaluarea ajutoarelor sociale pentru locuire acordate chiriașilor cu proprietari privați.

Ce trebuie să faci pentru a obține Discretionary Housing Payment

Discretionary Housing Payment nu poate fi folosit însă pentru a te ajuta să plătești „council tax”. Poți solicita însă în mod separat și o reducere a „council tax”, dacă ai dreptul la asta.

Poți depune o cerere contactând consiliul local, ca să afli și cum anume procesează aceste cereri. Afli care este autoritatea locală de care aparții folosind instrumentul de căutare online al guvernului.

Suma primită variază în funcție de situația concretă a fiecărui beneficiar, neexistând o sumă fixă și nici limită fixă pentru suma pe care o poți primi, întrucât totul depinde de consiliul local. Fiecare primărie decide de la caz la caz dacă ești eligibil și cât anume vei primi.

De pildă, primăria din Birmingham precizează pe site-ul său, drept condiții suplimentare pentru un chiriaș care cere Discretionary Housing Payment ca să-și achite un avans de chirie, că avansul respectiv trebuie să fie rezonabil, iar costul chiriei pentru locuința dorită să fie la un nivel pe care chiriașul și-l permite.

Primăria respectivă nu acordă Discretionary Housing Payment pentru cazurile când „chiria este în mod clar excesiv de mare”, când chiriașul nu mai are bani din cauza unor reduceri ale altor ajutoare sociale sau când proprietarul i-a mărit chiria ca să-și recupereze astfel niște restanțe la plată.

La rândul său, primăria din Leeds le cere chiriașilor ca, înainte să facă cerere pentru Discretionary Housing Payment, să negocieze cu proprietarul o chirie mai mică, să găsească o altă locuință mai ieftină sau să ceară consiliere de la alte organizații locale despre modurile cum își poate îmbunătăți situația financiară.

Nu există nici un mod prestabilit pentru distribuirea Discretionary Housing Payment, care poate fi achitată sub forma unei sume unice sau poate fi achitată periodic, de exemplu lunar sau săptămânal. La fel, plata poate fi făcută pe termen nedefinit sau poate avea o dată de încheiere, în funcție de consiliul local și de cazul fiecărui beneficiar, așa că, dacă o soliciți, trebuie să verifici și când anume se va încheia.

Dacă te confrunți în continuare cu dificultăți financiare și după ce se termină această formă de sprijin, poți solicita din nou să o încasezi, deși nu există nicio garanție că vei primi aprobare de plată și a doua oară sau că vei primi aceeași sumă ca înainte. Totuși, poți reveni cu cererea ori de câte ori vrei, neexistând vreo interdicție pentru cine a fost respins o dată.

Există și alte modalități de a obține ajutor dacă nu te califici pentru Discretionary Housing Payment. Ai putea fi eligibil pentru o subvenție prin programul de asistență socială obișnuit al consiliului local. Multe primării au programe de asistență pentru persoanele cu venituri mici care au dificultăți financiare sau care au fost nevoite să facă față unei situații de criză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite