Rusia combate majorarea prețurilor la alimente: Ouăle vor fi scutite de transport de taxe

0
Publicat:

Ministerul rus al Economiei a anunțat miercuri că importul a 1,2 miliarde de ouă va fi scutit de la plata drepturilor de import în primele cinci luni ale anului următor, într-un moment în care unele magazine au probleme în aproviziona.

foto cofraj de ouă
Ouăle vor fi scutite de transport de taxe în Rusia Foto: Freepik

În acest an, preţurile la ouă în Rusia au crescut cu peste 40% şi în ultima săptămână au apărut imagini cu rafturi goale la unele supermarketuri din Moscova. Totuşi, ouăle sunt în continuare disponibile pentru vânzările online şi nu toate magazinele sunt afectate, transmite Reuters.

"Decizia va ajuta, pe termen scurt, la echilibrarea pieţei interne şi a asigura creşterea aprovizionării cu ouă", a informat Ministerul rus al Economiei. Măsura de scutire de la plata taxelor vamale se va aplica de la 1 ianuarie şi până la 1 iunie 2024.

Autorităţile ruse precizează însă că ouăle pot fi procurate din "ţările prietenoase", adică cele care nu au impus sancţiuni Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina.

Rusia se confruntă în continuare cu o inflaţie ridicată după o creştere de două cifre înregistrată în anul 2022. Potrivit Oficiului federal de Statistică din Rusia (Rosstat), preţul ouălor a crescut cu 42,4% de la începutul anului.

În oraşul Belgorod situat în partea de sud a Rusiei, cumpărătorii au stat la coadă la un târg pentru a cumpăra 10 ouă la un preţ de 65 de ruble, echivalentul a 0,72 dolari, faţă de un preţ de 150 de ruble, echivalentul a 1,67 dolari pentru un carton de zece ouă în supermarket.

La rândul său, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, le-a ordonat săptămâna trecută subordonaţilor săi să verifice producătorii şi comercianţii, suspectaţi de o creştere nejustificată a preţurilor. "Vor fi luate măsuri de răspuns pentru a proteja drepturile cetăţenilor de majorările nejustificate de preţuri", se arată într-un comunicat de presă al procurorului general. 

Teama de penurie amintește de perioada sovietică, când cozile și trucurile pentru a cumpăra alimente de bază deveneau o provocare zilnică.

Potrivit experților citați de presa rusă, creșterea prețului ouălor se datorează creșterii costului hranei pentru păsări și a produselor veterinare, o consecință indirectă a sancțiunilor occidentale, care au dus la creșterea prețului produselor importate.

Potrivit Rosstat, prețul cărnii de pui a crescut cu 29,26% în noiembrie 2023, comparativ cu aceeași lună a anului precedent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite