România ocupă locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe. Cluj este cel mai scump oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuințele din România rămân printre cele mai accesibile din Europa. Cluj-Napoca este orașul cel mai scump atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași arată studiul Deloitte

România  locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe Sursa foto Adevărul
România locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe Sursa foto Adevărul

În România prețul mediu pentru o locuință nouă este de 1.417 EUR/mp

România se află pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.417 EUR/mp pentru o locuință nouă. Prețul este  în creștere de la 1.266 EUR/mp cât era în 2021, arată studiul Deloitte Property Index 2023.

Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu un preț de 4.925 EUR/mp în 2022, urmată de Germania, cu 4.800 EUR/mp), Franța 4.639 EUR/mp) și Norvegia (4.204 EUR/mp.

Scăderi de prețuri s-au înregistrat doar în Regatul Unit-18,8%, Danemarca -9,7% și Franța -0,2%, în timp ce majoritatea țărilor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi.

„Anul trecut a fost marcat de incertitudine în segmentul pieței imobiliare rezidențiale, pe fondul creșterii costurilor de finanțare care au afectat creditele ipotecare contractate pe perioadă lungă. În ceea ce privește volumele, deși pare că asistăm la o ușoară scădere a cererii de proprietăți rezidențiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finanțare și a scăderii puterii de cumpărare cauzate de inflație, piața a crescut ușor pe segmentul chiriilor. Așteptările pentru următoarele 12 luni sunt ca prețurile locuințelor să se stabilizeze, conform studiului, iar datele recente ale BNR arată o revigorare a creditării ipotecare în comparație cu 2022, atât în lei, cât și în euro. O altă tendință semnificativă pentru anul viitor este accentul pe locuințele sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic, iar consumatorii informați deja caută anumite produse rezidențiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță Fiscala pentru sectorul Imobiliar.

În România, cel mai scump oraș este Cluj cu 2.363 EUR/mp

Studiul urmărește și situațiilor marilor orașe europene iar în fruntea clasamentului cu cele mai scumpe locuințe de află Paris, cu un preț mediu de 14.622 EUR/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (11.400 EUR/mp) și Londra (9.163 EUR/mp).

În România, cel mai scump oraș este Cluj-Napoca, cu 2.363 EUR/mp și o creștere de 21,8% față de anul anterior, în timp ce Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 EUR/mp. Astfel, țara noastră este printre puținele state europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depășește Roma, și Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.

Dublin, cel mai scump oraș european pe piața chiriilor

În ceea ce privește piața chiriilor, Dublin este cel mai scump oraș european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 32,8 EUR/mp.

Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 EUR/mp, urmat de Oslo (28 EUR/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie țara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 EUR/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 EUR/mp.

 România se numără, de asemenea, printre țările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraș românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 EUR/mp, în timp ce chiriașii din București plătesc în medie 8,1 EUR/mp pe lună.

„Sustenabilitatea are o pondere tot mai mare în orice proces de evaluare, aspect valabil inclusiv în ceea ce privește locuințele, atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Stimulată de cerințele de reglementare și de numeroși alți actori interesați (stakeholders), această tendință a fost accelerată de creșterea semnificativă a prețului energiei și este vizibilă în toată Europa, unde dezvoltatorii rezidențiali au fost obligați să caute soluții alternative de energie, iar proprietarii și-au dotat casele cu panouri solare, sisteme geotermale sau alte tehnologii de energie regenerabilă”, a declarat Marius Vasilescu, Partener Consultanță Financiară, Deloitte România.

6,3 salarii anuale medii brute sunt necesare unui român pentru a cumpăra o locuință de 70 mp

Studiul mai arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 mp, ceea ce plasează țara noastră pe locul al șaselea în topul accesibilității, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) și Italia (6,2). Țara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință nouă, urmată de Cehia (13,3 salarii anuale brute).

Ediția a 12-a a studiului Deloitte Property Index 2023 analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale în anul 2022 în 27 de țări și 76 de orașe. Toate prețurile cuprinse în analiză sunt convertite în euro, pentru a obține rezultate comparabile.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite