România are posibilitatea de a deveni exportator de energie verde pentru țările din Europa

0
Publicat:

România poate deveni exportator de energie verde pentru ţările din Europa, în condiţiile în care o parte din aceste state nu-şi pot îndeplini obligaţiile, a declarat miercuri Teofil Mureşan, director general E-Infra, la un eveniment de specialitate.

colaj foto surse de energie
România poate deveni exportator de energie verde în Europa Foto: Shutterstock

„România nu doar că îşi va îndeplini targeturile în ceea ce înseamnă obligaţiile europene privind decarbonizarea, dar va fi exportator de energie verde. Austriei îi este greu să-şi îndeplinească obligaţiile pentru că nu poate implementa nici mult vânt, nici solar şi nu face nuclear. (...) Cele două proiecte care asigură energie de capacitate mare şi verde, nuclear, va pune România într-o poziţie astfel încât, în final, preţul la energie să fie printre cele mai mici din Europa”, a menţionat Teofil Mureşan, la ZF Power Summit.

Totodată, el a făcut referire la declaraţia premierului Marcel Ciolacu, de la evenimentul AmCham CEO Business Forum organizat marţi, potrivit căreia România nu mai are timp de proiecte mici, iar pentru proiecte majore este nevoie de corporaţii mari cu experienţă solidă în spate, având în vedere dinamica economică şi provocările de securitate.

„Noi, un grup mult mai mic decât cei doi parteneri ai noştri: Nuclearelectrica, respectiv Transelectrica, lucrăm foarte bine în proiecte mari. Cred că asta ar trebui să facem şi în alte proiecte: companiile să abordeze proiecte mari, cu curaj, în România şi regional, ceea ce-şi propune orice ţară prin strategia energetică: să aibă continuitate în alimentarea consumatorilor şi un preţ cât mai mic, comparativ cu alte pieţe”, a mai spus Teofil Mureşan.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, deţinut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

În 2023, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" a semnat împreună cu Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam SAS, E-Infra (Electrogrup Infrastructure) şi Fluor Transworld Memorandumul de înţelegere pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unei linii de înaltă tensiune în curent continuu şi a staţiilor de conversie pe teritoriul României (HVDC).

Grupul E-Infra cuprinde 5 companii româneşti, active în domeniul energiei, construcţiilor şi infrastructurii de telecomunicaţii. Din grup fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL şi WESEE SRL.  

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite