Interconectorul de Înaltă Tensiune: Transelectrica și alte patru companii vor semna un acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) este probabil cel mai important proiect energetic pentru România următorilor ani şi trebuie accelerat, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că proiectul trebuie accelerat

Acesta s-a întâlnit, luni şi marţi, cu conducerea companiilor Transelectrica, Taqa, Meridiam, Fluor şi E-Infra în cadrul colaborării pentru realizarea Interconectorului HVDC 5000 MW de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA şi a viitoarei magistrale Tuzla-Podişor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, în timpul întâlnirii, grupul de lucru a prezentat progresul semnificativ realizat şi paşii concreţi ce vor fi făcuţi în perioada imediat următoare pentru implementarea cu succes a proiectului, concluzionând asupra principalelor direcţii de urmat.

Calendarul de implementare a proiectului continuă cu încheierea unui acord de cooperare între părţi în vederea realizării studiului de fezabilitate necesar.

"Este probabil cel mai important proiect energetic pentru România următorilor ani şi suntem obligaţi să îl accelerăm, având în vedere obiectivul pe care mi l-am asumat: România, pilon de dezvoltare şi securitate energetică pentru întreaga regiune. Mai mult, proiectul este vital pentru modernizarea reţelei de transport a energiei electrice a României şi va asigura evacuarea cantităţilor semnificative de energie electrică ce vor fi generate în urma finalizării investiţiilor strategice ale României în Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum şi în proiectele eoliene offshore şi onshore din zona Dobrogea. În plan internaţional, proiectul contribuie la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie şi creşterea securităţii alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susţinând creşterea posibilităţilor de export a energiei electrice către ţările vecine", a declarat Burduja.

În context, Ministerul Energiei subliniază că, pentru statul român, asigurarea securităţii şi independenţei energetice reprezintă obiectivul esenţial, în contextul riscurilor de securitate din regiune, în acord cu obiectivele europene în domeniul energiei şi schimbărilor climatice.

"România face progrese concrete pentru îndeplinirea principalelor obiective asumate în cadrul noii politici energetice şi climatice asumate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2030 şi pentru perspectiva anului 2050. Aceste obiective au rolul de a asigura în mod eficient tranziţia sectorului energetic românesc către producţia de energie curată. În contextul extinderii rapide a capacităţilor de producţie la nivel european, consolidarea şi stabilizarea sistemului energetic devin esenţiale", se mai arată în documentul citat. 

Interconectorul de Înaltã Tensiune în Curent Continuu (HVDC) pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor este un proiect strategic atât pentru România, cât și pentru întreaga regiune, urmând sã asigure preluarea energiei verzi produse în estul României și transportul unei cantitãți mari de energie, pe distanțe lungi, cu pierderi minimale cãtre vestul României și cãtre țãrile UE.

Interconectorul HVDC va oferi un grad ridicat de flexibilitate în zonele critice ale Sistemului Energetic Național, va facilita evacuarea puterii din noile proiecte de energie curatã, va asigura stabilitatea și reziliența noilor surse de energie nuclearã și eolianã offshore și va stimula producția de energie verde, aducând o capacitate suplimentarã de evacuare din zona Dobrogea de 5000 MW, care poate fi extinsã în viitor prin instalarea de cabluri suplimentare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite