România a devenit cel mai mare furnizor de combustibil pentru Ucraina

0
Publicat:

România a devenit cel mai mare furnizor de combustibili pentru Ucraina, în contextul în care statul vecin a fost nevoit să-şi reorienteze rapid mare parte dintre schimburile comerciale.

Patru bombe de combustibil dintr-o benzinărie, colorate în galben și verde
România a devenit cel mai mare furnizor de combustibili pentru Ucraina

Combustibilii sunt esenţiali pentru desfăşurarea acţiunilor militare, pentru funcţionarea economiei, dar şi pentru a acoperi căderile sistemului energetic ucrainean, supus unor atacuri tot mai dese şi mai puternice, scrie profit.ro

Datele obţinute de Profit.ro de la Autoritatea Vamală Română (AVR) arată că tranzitul (către alte ţări) de cereale ucrainene prin România a crescut de 68 de ori în 2022 faţă de 2021, iar importurile pe piaţa românească, de 815 ori.

Exporturile României de combustibili către Ucraina au crescut anul trecut de 30 de ori şi au ajuns la aproape 1 milion de tone (983.404 tone), în timp ce alte 251.303 tone de combustibili au tranzitat România spre Ucraina, de 96 de ori mai mult faţă de anul 2021.

Informaţia că România este prima pe lista furnizorilor vine din partea autorităţilor ucrainene.

"În urma atacurilor Federaţiei Ruse asupra infrastructurii petroliere a Ucrainei, suntem în mod critic dependenţi de importul de produse petroliere. Din acest motiv, guvernul a creat condiţiile pentru intensificarea importurilor de combustibili. În prezent, primim 95% din benzina de import şi 72% din motorină din ţări UE. Liderii furnizorilor sunt România, Lituania, Slovacia, Grecia, Bulgaria şi Polonia. Pe piaţă, vedem acumularea graduală a stocurilor de produse petroliere, ca urmare a creşterii constante a importurilor”, a declarat a declarat ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko.

"Odată cu declanșarea războiului, schimburile de mărfuri dintre România și Ucraina s-au modificat în consecință. Avem livrările foarte mari de combustibil, produse pe care ucrainenii le solicită constant și de care au mare nevoie. România a sprijinit autoritățile ucrainene inclusiv în ce privește tranzitul de mărfuri și a încercat să faciliteze livrările de cereale ucrainene către restul lumii. Datele din sistemul vamal reflectă acest lucru. În ce privește exporturile României de combustibili și substanțe pentru agricultură, dar și importurile de cereale și oleaginoase, aceasta sunt consecința războiului și a reorientării Ucrainei spre schimburile comerciale cu statele UE. În general, ucrainenii produse din categoria combustibililor vor de la noi, iar aici trebuie să ținem cont și de faptul că sistemul energetic al țării este ținta unor atacuri frecvente”, a declarat pentru Profit.ro președintele Autorității Vamale Române, Bogdan Mihei.

Liderii furnizorilor sunt România, Lituania, Slovacia, Grecia, Bulgaria și Polonia. Pe piață, vedem acumularea graduală a stocurilor de produse petroliere, ca urmare a creșterii constante a importurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite