UE a cumpărat de la Rusia combustibili fosili de 100 de miliarde de euro: topul țărilor

0
Publicat:

Importurile de combustibili fosili din Rusia realizate de țările Uniunii Europene de la începutul invaziei din Ucraina au ajuns la 100 de miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie, potrivit estimărilor Centrului independent de cercetare pentru energie și aer curat (CREA). În timp ce importurile de cărbune din Rusia s-au oprit și importurile de gaze au scăzut dramatic, UE continuă să importe țiței, produse petroliere, GNL și gaze prin conducte în valoare de aproximativ 260 de milioane euro pe zi.

Vladimir Putin FOTO AFP
Vladimir Putin FOTO AFP

CREA a publicat o analiză care estimează că limitele de preț pentru combustibilii fosili din Rusia ar fi putut reduce facturile de import ale UE din Rusia cu 11 miliarde de euro de la începutul lunii iulie, după ce măsura a fost discutată pentru prima dată la un nivel înalt la G7. 

Veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili ar fi putut fi reduse și mai mult, cu un total de 14,1 miliarde euro, dacă s-ar fi aplicat „plafoanele de preț” tuturor mărfurilor de combustibili fosili transportate în țări terțe la bordul navelor aflate în proprietatea europeană sau asigurate, în plus față de importurile în Uniune.

Exporturile generale au scăzut în septembrie

Exporturile de combustibili fosili ale Rusiei au reluat scăderea în septembrie, veniturile estimate scăzând cu 14% față de august. Cele mai mari pierderi au fost în exporturile de gaze către Europa și în exporturile de țiței la nivel global.

Valoarea totală a combustibililor fosili pe care Rusia i-a exportat în UE de la începutul invaziei Ucrainei a depășit 100 de miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie, conform estimărilor CREA.

UE a rămas cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia în septembrie, topul fiind dominat de Țările de Jos, Germania, Bulgaria, Italia și Polonia. România se află spre coada clasamentului. India, China, Turcia și Malaezia au înregistrat cele mai mari creșteri în comparație cu nivelurile de la începutul invaziei Ucrainei.

UE, cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia, în septembrie
UE, cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia, în septembrie

Exporturile de cărbune din Rusia către UE s-au oprit după ce UE le-a interzis la 10 august. Cu toate acestea, statele membre UE nu au reușit să pună în aplicare prevederea care interzicea ca navele deținute de UE să transporte cărbune din Rusia către țări terțe. Acest lucru a permis exporturilor de cărbune ale Rusiei să recupereze aproximativ jumătate din pierderea pieței UE. Principalul importator fiind Turcia, iar două treimi dintre navele care transportă cărbune rusesc în Ankara au fost deținute de UE.

Exporturile de combustibili fosili ale Rusiei în UE au înregistrat o scădere constantă din august, când a urmat o stabilizare. Exporturile de gaze prin conducte, petrol și cărbune au scăzut, în timp ce exporturile de GNL au prezentat puține schimbări.

Importurile de țiței ale Chinei din Rusia au început să scadă în septembrie, probabil din cauza scăderii globale a cererii de petrol. Importurile Indiei continuă să se situeze sub vârful atins în mai. Țara nu a importat aproape deloc combustibil fosil din Rusia înainte de începerea invaziei. Importurile de petrol din Malaezia au crescut la sfârșitul lunii septembrie, la fel și importurile de GNL din Japonia și importurile de cărbune din Coreea de Sud.

În general, exporturile totale ale Rusiei către țările din afara UE au fost în mare parte stabile din martie, în timp ce exporturile UE s-au înjumătățit, rezultând o scădere generală de 30% a exporturilor de combustibili fosili din Rusia.

În UE, importurile Germaniei au înregistrat o scădere abruptă din cauza întreruperii livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream. Importurile de țiței au fost în mare parte stabile, în timp ce Grecia a înregistrat o creștere a importurilor de produse petroliere. Franța a fost principalul importator de GNL, cu volume neschimbate față de august. Importurile de GNL din Spania au scăzut după creșterea din iulie-august. Bulgaria a continuat să importe indirect gaz rusesc prin alte țări UE, în ciuda faptului că Gazprom a încetat vânzările către această țară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite