Rata șomajului în rândul tinerilor rămâne ridicată și în luna septembrie

0
Publicat:

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,4% în luna septembrie 2023, similară cu cea înregistrată în august, însă rata șomajului din rândul tinerilor a rămas la un nivel ridicat, situându-se în luna septembrie la 22,3, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Foto bărbat concediat, pe scările unei clădiri
Rata șomajului în rândul tinerilor rămâne ridicat și în luna septembrie Foto: Shutterstock

Numărul şomerilor, cu vârste cuprinde între 15 și 74 ani, estimat pentru luna septembrie a anului 2023 a fost de 444.400 persoane, în scădere faţă de luna precedentă, când numărul înregistrat a fost de 446.600 persoane, dar şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când numărul șomerilor s-a situat la 448.200 persoane.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin.

Datele INS arată că în rândul tinerilor, cu vârste între 15 şi 24 ani, rata şomajului rămâne la un nivel ridicat, respectiv de 22,3%.

Pentru persoanele adulte, cu vârste cuprinse între 25 și 74 ani, rata şomajului a fost estimată la 4,5% pentru luna septembrie 2023. Datele înregistrate de către INS arată că procentajul de cetățeni români fără un loc de muncă se situează la 4,2% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor.

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 78,2% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2023.

Rata șomajului sezonier s-a situat la 5,4% și în luna august, când a scăzut cu 0,1% comparativ cu aceași perioadă a anului anterior.

În plus, diferența dintre sexe în luna august a fost mai mare decât cea din septembrie, situându-se la un punct procentual. 

Șomajul sezonier este acela care este legat de activități care sunt concentrate în anumite perioade ale anului, spre exemplu în vacanțe, vara sau în perioada de recoltare, iar în restul anului, aceste tipuri de activități sunt reduse considerabil.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite