Rafinăria Petrobrazi va fi oprită timp de șase săptămâni

0
Publicat:

Rafinăria Petrobrazi va fi oprită timp de șase săptămâni, OMV Petrom anunțând luni începerea lucrărilor de revizie generală.

Rafinăria Petrobrazi
Rafinăria Petrobrazi va fi oprită timp de șase săptămâni

Compania a alocat pentru această revizie aproximativ 400 de milioane de lei.

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing: „O revizie generală reprezintă un eveniment de importanță majoră în activitatea rafinăriei și necesită un proces complex de planificare și de management al riscului. Revizia va totaliza peste 2 milioane de ore de operațiuni; sunt planificate peste 20 de proiecte de modernizare și zeci de mii de verificări și inspecții tehnice la echipamente și instalații. Pregătirea acestei revizii a durat doi ani și este obligatorie pentru a asigura o bună funcționare a rafinăriei în condiții de siguranță. Această planificare a avut în vedere și asigurarea stocurilor de carburanți necesare pentru continuitatea în aprovizionarea pieței din România și regiune.”

În cadrul reviziei vor fi implicate 25 de firme contractoare principale, peste 80% dintre acestea fiind firme românești. Revizia se va desfășura cu ajutorul a aproximativ 6.000 de oameni și va include expertize tehnice la peste 600 de echipamente, verificări a peste 1.400 de supape de siguranță, probe de presiune la aproximativ 6.000 de conducte, precum și verificări ale echipamentelor electrice și de automatizare.

În paralel cu revizia, se vor desfășura lucrări de modernizare la mai multe instalații din cadrul rafinăriei, precum proiectul de înlocuire a camerelor de cocsare. Ultima revizie generală a avut loc în 2018, iar următoarea revizie generală este luată în calcul pentru 2028.

OMV Petrom a investit, în perioada 2004 – 2022, aproximativ 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această sumă fiind destinată reducerii impactului de mediu.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500,000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite