Rafinăria Petrobrazi, amendată cu 100.000 de lei. Ce nereguli au descoperit comisarii Gărzii de Mediu

0
Publicat:

Garda de Mediu Prahova a sancționat cu 100.000 de lei rafinăria Petrobrazi, operată de compania OMV Petrom, în urma unui control efectuat după numeroase sesizări primite din partea localnicilor privind disconfortul olfactiv.

Rafinăria Petrobrazi, Foto: Arhivă Adevărul
Rafinăria Petrobrazi, Foto: Arhivă Adevărul

,,Garda de Mediu Prahova a sancționat Rafinăria din comuna Brazi cu amendă în cuantum de 100.000 lei în urma neconformităților constatate la controlul efectuat. Controlul a fost inițiat ca urmare a numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv creat în proximitatea rafinăriei precum și a apariției unui trend de depășire ale valorilor limită la indicatorul H2S înregistrat de către echipamentele de monitorizare din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Gărzii de Mediu Prahova.

Potrivit acestora, în cadrul controlului, comisarii au constatat nerespectarea unor condiții din actul de reglementare precum și a normelor de monitorizare a surselor de emisie atmosferice.

În vederea evitării unor astfel de situații comisarii au impus companiei luarea tuturor măsurilor astfel încât toate operațiunile de pe amplasament să se realizeze fără determinarea unor deteriorări a calității aerului dincolo de limitele amplasamentului.

În octombrie 2022, OMV Petrom anunţa că va construi o nouă unitate de produse aromatice, în urma unei investiții de 130 de milioane de euro la rafinăria Petrobrazi.

Sursa citată menţiona că acesta va funcționa la standarde moderne de operare BAT (Best Available Technology) cu impact redus asupra mediului. Capacitatea de procesare a noii unități este de circa 1.500 tone/zi de benzină reformată.

Procesul de înlocuire a actualei unități de produse aromatice se va realiza în perioada 2023 – 2025. Unitatea de produse aromatice care operează în prezent la Rafinăria Petrobrazi a fost pusă în producție în anul 1961. Aceasta este singura instalație din cadrul unei rafinării românești care poate asigura obținerea de benzină la standarde europene.

Noua unitate de produse aromatice va fi pusă în funcțiune în anul 2026.

Rafinăria Petrobrazi este amplasată în partea de sud-vest a orașului Ploiești și ocupă o suprafață de aproximativ 440 hectare. Primele capacități de prelucrare a țițeiului au fost puse în funcțiune în anul 1934 și prelucrau 300.000 tone/an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite