OMV Petrom nu mai cumpără ţiţei rusesc: Petrolul din Rusia ar fi fost la discount, dar nu cumpărăm. Este un self-sanctioning

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rafinaria petrobrazi omv

OMV Petrom, cea mai mare companie energetică din România, nu mai cumpără ţiţei din Rusia pentru consumul rafinăriei din România, au declarat oficialii companiei pentru economica.net.

„Din perspectiva ţiţeiului, noi am ales să nu procesăm ţiţei din Rusia. Aducem ţiţeiuri non-ruseşti, pot să fie şi din spaţiul ex-sovietic, dar nu rusesc, ne uităm inclusiv spre Africa de Nord sau de Vest. Avem şi oferta de ţiţei din Kazahstan pe masă, dar toate achiziţiile se fac prin biroul nostru de la Londra (OMV Trading – n.red.), care se uită la toate opţiunile pentru achiziţii”, a declarat pentru economica.net Radu Căprău, membru al directoratului Petrom responsabil pentru activitatea de rafinare şi marketing.

“Petrolul din Rusia ar fi fost la discount dar nu cumpărăm. Este un self-sanctioning. A fost decizia noastră şi a grupului OMV, şi ei merg în aceeaşi direcţie”, a explicat oficialul.

OMV Petrom este singurul producător de ţiţei din România, dar cantităţile extrase din ţară nu sunt suficiente nici pentru consumul integral al singurei rafinării pe care grupul o operează în România, Petrobrazi. În 2021, compania a extras din România 23 de milioane de barili de ţiţei şi condensat, echivalentul a nici 3,2 milioane de tone. Rafinăria de la Petrobrazi, care a funcţionat la o rată de utilizare de 97% anul trecut, are o capacitate de rafinare de circa 4,5 milioane de tone pe an, deci compania importă peste un milion de tone de ţiţei pe an.

OMV Petrom este deţinut în proporţie de 50% de  grupul austriac OMV şi 20% de statul român.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite