„Rabla Plus” are un buget record în acest an. Cât se va aloca pentru mașinile electrice și hibrid

0
Publicat:

Programul „Rabla plus” va avea un buget record în 2024, a anunțat recent ministrul Mediului, Mircea Fechet, precizând că a luat bani de la „Rabla Clasic” prin care populația cumpără mașini cu combustie internă.

Mai multe mașini electrice puse la încărcat
Rabla Plus va avea un buget record în acest an

Ministul Mediului a spus că bugetul pentru achiziția de mașini electrice și hibrid va crește la un miliard de lei, de la 780 de milioane de lei cât a fost anul trecut.

Un alt lucru pe care îl consider foarte important este legat de Programul Rabla Plus. Din nou, o să avem un buget-record pe acest program, respectiv un miliard de lei, față de 780 de milioane cât am avut anul trecut. E o creștere substanțială și spun acest lucru pentru că vom păstra tendința pe care am stabilit-o și în alți ani, respectiv aceea de a lua sume de bani de la Rabla Clasic, adică de la motoarele cu combustie internă și de a-i muta la Rabla Plus. Eu sper să avem, la sfârșitul anului viitor, niște cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată“, a precizat acesta.

Rabla pentru tractoare şi maşini agricole

Un alt program nou ce va fi derulat în acest an cu buget de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) este „Rabla pentru tractoare şi maşini agricole”.

Într-o fază destul de incipientă aş spune, este "Rabla la tractoare şi maşini agricole", un program despre care s-a mai discutat. Ne propunem ca, în baza unui ajutor de minimis de maximum 30.000 euro pe fiecare fermier, să finanţăm achiziţia de tractoare şi maşini agricole, pentru că astfel de investiţii nu au fost până acum finanţate din bugetul Fondului pentru Mediu. De asemenea, tot la capitolul programe noi aş vrea să mai anunţ două programe pe care le vom finanţa în anul 2024. Primul dintre ele se referă la finanţarea "Săptămânii Verzi" în şcolile din România. Continuă, "Iluminatul public stradal". Încă există în România sate sau comunităţi care folosesc lămpi ineficiente din punct de vedere energetic, lămpi vechi, foarte mari consumatoare de energie. Şi acest program se va opri când şi ultima uliţă din România va avea iluminat cu led. Am prins în acest program 500 de milioane de ei. Vom deschide un nou program de eficienţă energetică în clădiri publice, pentru care am alocat 600 de milioane de lei”, a menţionat ministrul de resort.

Potrivit oficialului, pentru construirea de piste de biciclete va fi alocat un buget de 600 de milioane de lei, în timp ce pentru Programul de apă-canal, pe baza unui buget de 1,5 miliarde de lei, ar urma să fie finanţate sisteme integrate de alimentare cu apă şi staţii de canalizare.

În plus, 500 de milioane de lei reprezintă finanţarea de care va beneficia un program care vizează decontaminarea siturilor poluate din România, a transmis Mircea Fechet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite