Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 demarează înaintea aprobării de la Comisia Europeană. Ce proiecte puteţi depune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii a deschis miercuri sesiunile de depunere a proiectelor pentru primele măsuri de investiţii din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, chiar dacă nu există o aprobare oficială din partea Comisiei Europene, ci doar un acord de principiu.

,,Deschidem azi PNDR 2014-2020 chiar dacă avem doar două măsuri. Cred că sunt cele mai aşteptate măsuri de fermieri în aceste zile chiar dacă nu avem aprobarea oficială a PNDR 2014-2020, lansăm aceste măsuri pe răspunderea noastră pentru că se simte nevoia de investiţii în ţară şi răspunde aşteptărilor fermierilor“, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa dedicată lansării primelor măsuri din noul PNDR.

Ministrul a precizat că există deja acordul de principiu de la Comisia Europeană pentru lansarea acestor două măsuri, iar pentru celelalte ,,vom avea scrisoare de conformitate la jumătatea lunii aprilie“.

Absorbţie de 83% la PNDR 2007-2013

În ceea ce priveşte PNDR 2007-2013, şeful MADR a menţionat că programul a fost un succes, gradul de absorbţie fiind de 83%.

,,Cred că o să avem un prim program al României care se apropie de un grad de absorbţie de sută la sută. Este un efort uriaş la care ne-am angajat împreună cu beneficiarii să îl realizăm până la sfârşitul lui 2015“, a spus ministrul.

9,5 miliarde de euro în PNDR 2014-2020

PNDR 2014-2020 are alocată o sumă de 8,128 miliarde de euro la care se adaugă cofinanţarea naţională de 1,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că 9,5 miliarde de euro care vor fi puse la dispoziţia fermierilor în perioada următoare.

Potrivit oficialului MADR, prima măsură lansată miercuri se referă la investiţiile în ferme cu o alocare totală de 1,2 miliarde de euro pe 7 ani.

„Măsura de azi are o sesiune deschisă până la sfârşitul lunii octombrie cu o alocare de 206 milioane de euro, care acoperă jumătate din anul 2014 şi tot anul 2015.
A doua măsură - instalarea tinerilor fermieri - are o alocare de 445 milioane de euro, mai mare faţă de cele 329 milioane de euro din perioada 2007-2013, când am avut contracte cu 13.446 de fermieri care au început activitatea agricolă în mediul rural“, a adăugat şeful MADR.

Demearează şi Axa LEADER

În afara celor două măsuri importante din PNDR, miercuri se mai deschide şi o măsură care vizează strategiile de dezvoltare locală.

„Lansăm şi o măsură pentru Axa LEADER, una micuţă de numai 2,4 milioane de euro dar extrem de importantă pentru a începe strategiile de dezvoltare locală“, a mai spus Daniel Constantin.

Potenţialii beneficiari ai măsurilor lansate miercuri vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanţare.

Sesiunea e deschisă până în octombrie

Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte.

Sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanţare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni.

Cum se depun cererile

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte exclusiv on-line cererile de finanţare pentru submăsura referitoare la investiţii în exploataţii agricole, iar pentru submăsura care vizează sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finanţare se va realiza în format tipărit sau on-line.

„Lansarea primelor măsuri de finanţare din PNDR 2020 vine cu o serie de elemente şi soluţii inovative care vor asigura o gestionare eficientă şi transparentă a fondurilor europene şi, totodată, va facilita accesul la finanţare.
Această facilitare este asigurată prin scurtarea perioadelor de evaluare şi selecţie a proiectelor şi prin aplicarea de simplificări procedurale şi mecanisme utile potenţialilor beneficiari (depunere on-line, bază de date cu preţuri de referinţă, procedură de achiziţii private on-line etc.)“, arată AFIR.

Cum se punctează solicitările

Pentru a prioritiza finanţarea proiectelor în funcţie de calitatea acestora, se va aplica un prag de punctaj, care va fi diminuat în fiecare lună pe parcursul sesiunii anuale continue cu câte 10 puncte, până la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune.

Pragul de calitate aplicat în prima sesiune pentru cele două submăsuri este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte.

Fiecare potenţial beneficiar îşi va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, în funcţie de criteriile de selecţie publicate în Ghidul Solicitantului.

În funcţie de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punct de vedere al punctajului estimat.

Astfel, dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua lună când pragul de calitate va fi de 75 de puncte.

În cazul în care se constată că solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% faţă de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului şi va fi finanţat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte.

Termene mai scurte de evaluare

Un alt element de noutate îl constituie emiterea de rapoarte de selecţie lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiză al proiectelor.

Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârşitul lunii în care au fost depuse respectivele proiecte.

Acest termen se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite