Finanţări 2015. Ghidurile solicitantului pentru primele sesiuni din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au fost lansate în dezbatere publică

0
0

Versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole“ şi 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“ au fost publicate pe paginile de internet ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a anunţat, joi, MADR.

Aceste ghiduri stabilesc condiţiile şi criteriile accesării fondurilor europene acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru activităţile prevăzute în aceste forme de finanţare.

Urmează o perioadă de consultare

"Ghidurile Solicitantului, publicate pe paginile de internet www.madr.ro şi www.afir.info, pot fi consultate de către potenţialii solicitanţi, pe care îi aşteptăm să formuleze propuneri de modificare şi observaţii.
Toate aceste solicitări vor intra în analiza departamentelor de specialitate din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pentru a verifica oportunitatea includerii în versiunea finală a Ghidurilor Solicitantului", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Ghidurile au fost elaborate de către AFIR în colaborare cu MADR în baza consultărilor cu Grupurile de Lucru Agricultură din cadrul Comitetului de Monitorizare al PNDR şi în baza versiunii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 transmisă Comisiei Europene spre aprobare.

Pentru ce se vor aloca banii

Prin intermediul submăsurii 4.1 — Investiţii în exploataţii agricole vor primi sprijin financiar nerambursabil investiţiile pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole în vederea înfiinţării şi modernizării fermelor, în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii, inclusiv dotarea cu utilaje şi echipamente performanţe în raport cu structura agricolă actuală.

Prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă fonduri nerambursabile pentru a susţine stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi unici ai unei exploataţii agricole.

Depunerea proiectelor începe la 25 martie

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, acestea două măsuri de finanţare vor fi deschise pe 25 martie 2015.

"Noi suntem pregătiţi să lansăm pe 25 martie primele sesiuni de depunere de proiecte pe două măsuri, tineri fermieri şi investiţii în ferme, plus cele trei angajamente pe plăţi directe care sunt parte din cererea unică de la APIA: agromediu şi climă, agricultură ecologică şi plăţile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale", a declarat George Turtoi.

România are alocată prin PNDR 2014-2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite României, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Măsura privind investiţiile în ferme are un buget total de 892,32 milioane de euro pentru perioada de programare de 7 ani, inclusiv contribuţia naţională de 134,35 milioane de euro, iar măsura dedicată tinerilor fermieri, aproape 445 de milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezintă contribuţia naţională.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite