Prima companie românească agreată să exporte carne de porc în China este din Timişoara
0Ministereul Agriculturii anunţă că luni, 16 martie, România a primit scrisoarea oficială a Administraţiei de Stat pentru Supravegherea Certificării şi Acreditării din R.P. Chineză prin care se comunică părţii române aprobarea înregistrării în R.P. Chineză a primei companii producătoare de carne de porc din România, SC Smithfield Romania SA din Timişoara.
În acest fel, după listarea pe site-ul Autorităţii Sanitare Veterinare din China, se poate începe exportul de carne de porc congelată în R.P.Chineză.
„Consider că deschiderea exportului pe piaţa chineză este o oportunitate extraordinară pentru România“, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Memorandumul cu chinezii a fost semnat anul trecut
MADR şi ANSVSA au realizat demersuri de colaborare bilaterală în domeniul agriculturii şi industriei alimentare cu instituţiile similare din China, pe perioada anilor 2012-2013, concretizate prin semnarea, în data de 6 iunie 2014, a unui Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor.
Acesta a fost semnat de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin şi Han Changfu, ministrul Agriculturii din R.P. Chineză, cu ocazia vizitei în România a demnitarului chinez.
Practic, Memorandumul reprezintă un document care clarifică aspectele tehnice privind colaborarea româno-chineză în domeniul sanitar veterinar, siguranţei alimentelor, controlului şi inspecţiei pe zona cărnii şi a produselor din carne.