Preţurile au crescut cu doar 0,27% în aprilie. Ouăle, zahărul şi cartofii s-au ieftinit, scumpiri la carburanţi şi ţigări, din majorarea accizelor

0
0

Preţurile de consum au urcat cu 0,27% în aprilie faţă de luna martie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 1,21%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. După introducerea de la 1 aprilie accizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant, combustibilii s-au scumpit cu 3,16%.

Produsele alimentare s-au ieftinit nesemnificativ în aprilie faţă de luna martie, cu 0,06%, şi s-au scumpit cu 0,98% în primele patru luni ale anului. Astfel, în aprilie, s-au consemnat scăderi de preţuri la ouă (2,94%), cartofi (2,77%), zahăr (1,69%) şi carne de porc (0,12%). 

Preţul mărfurilor nealimentare a crescut cu 0,67% în luna aprilie şi cu 2% în primele patru luni ale anului, în principal din cauza scumpirilor la carburanţi şi ţigări. Produsele accizabile s-au scumpit la începutul anului din cauza schimbării modului de calcul la accize, iar de la 1 aprilie, pentru carburanţi a fost inhtrodusă acciza suplimentară de 7 eurocenţi, iar pentru tutun au crescut accizele conform calendarului stabilit. 

Astfel, preţul carburanţilor a crescut cu 3,16% în aprilie şi cu 4,85% de la începutul anului, iar la tutun s-a înregistrat o scumpire cu 1,77% în aprilie şi cu 5,2% ăn primele patru luni. Scăderi de preţuri s-au înregistrat la energie electrica (0,98%), la gaze (0,85%) şi la autoturisme şi piese de schimb (0,36%). 

Tarifele serviciilor au scăzut nesemnificativ, cu 0,05%, scăderi de preţuri înregistrându-se doar la chirii, transport urban, transport aerian şi telefonie. 


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/rata-infla-iei" target="_blank">View the story "Rata inflaţiei " on Storify</a>]

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite