Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României şi se aşteaptă la un avans de 2,5% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană reiterează că cererea internă va deveni treptat principalul motor al creşterii economice
Comisia Europeană reiterează că cererea internă va deveni treptat principalul motor al creşterii economice

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor prognoza privind creşterea economică a României pentru acest an şi pentru anul viitor, anticipând că economia va încetini după un an agricol bun în 2013, dar va menţine o rată solidă de creştere datorită unei reveniri a cererii interne şi a investiţiilor.

Astfel, Comisia anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară, publicată luni de Executivul de la Bruxelles. Anterior, în prognoza prezentată în luna februarie, CE estima o creştere de 2,3% pentru acest an, respectiv 2,5% pentru anul următor, faţă de cifrele de 2,1% şi 2,4% înaintate în prognoza din noiembrie.

Comisia Europeană reiterează că cererea internă va deveni treptat principalul motor al creşterii economice, susţinută anul trecut în principal de exporturi şi de recolta agricolă. De asemenea, Comisia anticipează că investiţiile „vor prinde viteză“ în acest an, sprijinite de o mai bună absorbţie a fondurilor UE şi de „marile proiecte de infrastructură“.

Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.

Consumul privat va înregistra o accelerare „moderată“ în acest an, odată cu îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi creşterea venitului disponibil pe fondul salariilor reale mai ridicate, anticipează Comisia Europeană. 

Creditarea, care a evoluat negativ anul trecut, va continua să fie limitată de procesul de dezintermediere la nivelul gospodăriilor şi băncilor, consideră experţii CE.

Exporturile vor continua să crească în 2014 şi 2015 datorită îmbunătăţirii mediului extern, în special în UE, însă contribuţia exportului net la creşterea economică se va reduce semnificativ în 2014 şi va trece pe minus anul viitor, estimează CE. Importurile vor continua să crească odată cu cererea internă, iar rata de expansiune a importurilor va depăşi anul viitor rata de creştere a exporturilor, potrivit prognozei.

Inflaţia medie anuală se va tempera în acest an, atingând niveluri minime istorice în primul semestru în principal datorită preţurilor la alimente, urmând să revină în a doua parte a anului, pe fondul efectului accizei majorate la carburanţi, în banda ţintă a BNR, de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, anticipează CE. Astfel, CE estimează o inflaţie medie anuală de 2,5% pentru 2014, care ar urma să accelereze la 3,3% anul viitor, pe fondul revenirii cererii interne. Rata de creştere a preţurilor din sectorul energiei se va menţine peste inflaţie în perioada analizată, precizează CE.

Creşterea economică din acest an ar putea fi limitată de efectele unei eventuale accelerări a dezintermedierii la nivelul gospodăriilor şi instituţiilor financiare, precum şi de efectul de bază al recoltei agricole record din 2013 şi evoluţiei solide a industriei anul trecut, notează CE. Pe de altă parte, creşterea economică ar putea depăşi aşteptările în cazul unor investiţii mai ridicate, sprijinite de o absorbţie peste estimări de fonduri europene.

În privinţa şomajului, CE anticipează o scădere uşoară a ratei în acest an şi în 2015, la 7,2%, respectiv 7,1%, faţă de 7,3% în 2013.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/prognoze-cre-tere-economica" target="_blank">View the story "Prognoze creştere economica " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite