Prețul petrolul a înregistrat o creștere după atacul Iranului asupra Israelului

0
Publicat:

Se așteaptă ca prețul petrolului să crească luni, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat duminică analiștii, dar creșterile ulterioare ar putea depinde de modul în care Israelul și Occidentul aleg să riposteze, transmite Reuters.

foto sondă de extragere a petrolului
Prețul petrolul a înregistrat o creștere după atacul Iranului asupra Israelului

Iranul a lansat sâmbătă seara târziu drone explozive și rachete asupra Israelului, ca represalii la un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria la 1 aprilie, un prim atac direct asupra teritoriului israelian care a alimentat temerile privind un conflict regional mai amplu.

Îngrijorarea privind un răspuns din partea Iranului la atacul asupra ambasadei sale din Damasc a susținut petrolul săptămâna trecută și a contribuit la creșterea prețului petrolului Brent de referință la nivel mondial, care a ajuns vineri la 92,18 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie.

Acesta a stabilit în acea zi o creștere de 71 de cenți, la 90,45 dolari, în timp ce cotațiile futures ale țițeiului West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 64 de cenți, la 85,66 dolari. Tranzacțiile sunt închise duminică.

Este rezonabil să ne așteptăm la prețuri mai mari atunci când se va relua tranzacționarea”, a declarat Tamas Varga de la brokerul de petrol PVM. „Acestea fiind spuse, până acum nu a existat niciun impact asupra producției, iar Iranul a declarat că „problema poate fi considerată încheiată”.

Oricât de aprigă și dureroasă va fi reacția inițială a pieței, raliul s-ar putea dovedi a fi de scurtă durată, cu excepția cazului în care aprovizionarea din regiune este perturbată în mod semnificativ”.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va convoca duminică o reuniune a liderilor din Grupul celor șapte mari economii pentru a coordona un răspuns diplomatic la atacul iranian.

Prețul petrolului ar putea crește la deschidere, deoarece este pentru prima dată când Iranul a lovit Israelul de pe teritoriul său”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

„Cât timp va dura orice ricoșeu va... depinde de răspunsul israelian”, a adăugat Staunovo. „De asemenea, reuniunea virtuală a G7 de astăzi trebuie monitorizată, cu un ochi pe dacă vor viza sau nu exporturile de țiței iranian”.

Iranul a crescut puternic exporturile de petrol - principalele sale surse de venit - sub administrația Joe Biden. Exporturile au fost reduse drastic în timpul predecesorului lui Biden, Donald Trump, care îl va înfrunta pe Biden într-o revanșă a alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Administrația Biden a susținut că nu încurajează Iranul să crească exporturile și că aplică sancțiunile.

Scăderea exporturilor iraniene ar duce la o nouă creștere a prețului petrolului și a costului benzinei în SUA, un subiect sensibil din punct de vedere politic înainte de alegeri.

Un alt factor de urmărit va fi orice impact asupra transportului maritim prin Strâmtoarea Ormuz, prin care trece zilnic aproximativ o cincime din volumul consumului total de petrol la nivel mondial.

Comandantul marinei Gardienilor Revoluției din Iran a declarat marți că Teheranul ar putea închide strâmtoarea dacă va considera necesar, iar sâmbătă, agenția de știri de stat IRNA a raportat că un elicopter al Gardienilor a abordat și a dus în apele iraniene o navă, MSC Aries, sub pavilion portughez.

Prețul petrolului brut includea deja o primă de risc, iar măsura în care aceasta se va lărgi în continuare depinde aproape exclusiv de evoluțiile din apropierea Iranului în jurul Strâmtorii Ormuz”, a declarat Ole Hansen de la Saxo Bank. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite