Prețul petrolului crește, investitorii mizând pe înăsprirea ofertei și pe economia Chinei

0
Publicat:

Prețul petrolului a crescut luni, pe fondul așteptărilor de înăsprire a ofertei ca urmare a reducerilor OPEC+ și a atacurilor asupra rafinăriilor rusești, în timp ce datele optimiste privind producția chineză au susținut perspectivele de îmbunătățire a cererii.

foto sondă de petrol
Foto: Shutterstock

Țițeiul Brent a crescut cu 25 de cenți, sau 0,3%, la 87,25 dolari pe baril, la ora 0830 GMT, după ce săptămâna trecută a crescut cu 2,4%. Țițeiul american West Texas Intermediate era la 83,44 dolari pe baril, în creștere cu 27 de cenți, sau 0,3%, după o creștere de 3,2% săptămâna trecută, transmite Reuters.

Volumele de tranzacționare au fost reduse, deoarece piețele din mai multe țări au rămas închise pentru sărbătorile catolice de Paște.

Ambele repere au înregistrat în martie o a treia lună consecutivă de creșteri, Brent-ul menținându-se peste 85 de dolari pe baril de la jumătatea lunii trecute.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, s-au angajat să prelungească reducerile de producție până la sfârșitul lunii iunie, ceea ce ar putea restrânge oferta de țiței în timpul verii în emisfera nordică.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat vineri că, în al doilea trimestru, companiile petroliere din țară se vor concentra pe reducerea producției mai degrabă decât pe exporturi, pentru a distribui în mod egal reducerile de producție cu ceilalți membri OPEC+.

Atacurile cu drone din Ucraina au scos din funcțiune mai multe rafinării rusești, ceea ce se așteaptă să reducă exporturile de combustibil ale Rusiei.

Riscurile geopolitice la adresa aprovizionării cu țiței și materii prime grele se adaugă la fundamentele puternice ale cererii (din al doilea trimestru)”, au declarat analiștii Energy Aspects într-o notă.

Aproape 1 milion de barili pe zi (bpd) din capacitatea de procesare a țițeiului rusesc este deconectată din cauza atacurilor, ceea ce afectează exporturile sale de păcură cu conținut ridicat de sulf, care sunt procesate în rafinăriile din China și India, a adăugat compania de consultanță.

În Europa, cererea de petrol a fost mai fermă decât se aștepta, crescând cu 100.000 de bpd pe an în februarie, au declarat analiștii Goldman Sachs, față de prognoza sa privind o contracție de 200.000 de bpd în 2024.

Cererea fermă din Europa și creșterea mai slabă a ofertei din SUA, împreună cu o posibilă prelungire a reducerilor OPEC+ până în 2024, depășesc riscul de scădere din cauza încetinirii persistente a cererii din China, au precizat aceștia într-o notă.

Cu toate acestea, activitatea manufacturieră din China a crescut pentru prima dată în șase luni în martie, a arătat duminică un sondaj oficial privind fabricile, susținând cererea de petrol în cel mai mare importator de țiței din lume, chiar dacă o criză în sectorul imobiliar continuă să tragă în jos economia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite