Furnizorii de petrol din SUA pătrund pe piețele OPEC+ din întreaga lume

0
Publicat:

Furnizorii americani care și-au făcut loc pe piețele dominate cândva de OPEC și aliații săi au reușit să devină beneficiarul major al sancțiunior asupra petrolului rusesc.

foto logo OPEC+
Furnizorii de petrol din SUA pătrund pe piețele OPEC+ din întreaga lume

Exporturile de petrol din SUA au stabilit cinci noi recorduri lunare de când națiunile occidentale au început să impună sancțiuni împotriva Rusiei în 2022. Și, în condițiile în care restricțiile comerciale impuse Venezuelei urmează să se reînnoiască în aprilie, barilul american începe să înlocuiască țițeiul sancționat în India, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol ilicit.

Schimbarea subliniază măsura în care sancțiunile au ajutat țițeiul american să acapareze cota de piață în întreaga lume. În timp ce petrolul american a fost mult timp barilul flexibil al lumii, întreruperea fluxurilor energetice după invazia Rusiei în Ucraina a creat o nouă atracție pentru barilul american. Livrările către Europa și Asia au crescut în perioada următoare, transformând SUA într-unul dintre cei mai mari exportatori din lume.

Producția record din SUA - care a avut loc chiar în momentul în care OPEC și aliații săi își reduc propria ofertă - a ajutat, de asemenea, producătorii americani să se impună mai mult pe piețele externe. Prețurile fizice ale petrolului reflectă acest lucru, WTI tranzacționându-se la Houston aproape de cele mai ridicate niveluri din octombrie, iar referința sour Mars nu este prea departe.

„Producția americană crește, iar producția OPEC și a Rusiei scade - așa că SUA, prin definiție, va avea o cotă de piață mai mare”, a declarat Gary Ross, un consultant veteran în domeniul petrolului devenit manager de fonduri speculative la Black Gold Investors LLC.

India - al treilea cel mai mare importator de țiței și al doilea mare cumpărător al Moscovei după China - este cea mai recentă piață care vede un aflux de petrol american. Livrările americane către India vor crește în martie la cel mai ridicat nivel din aproape un an, potrivit datelor firmei de urmărire a țițeiului Kpler.

În același timp, importurile de petrol rusesc au scăzut cu aproximativ 800.000 de barili pe zi de la nivelul maxim de anul trecut, arată datele Bloomberg privind urmărirea petrolierelor. Livrările rusești ar putea scădea și mai mult, rafinăriile indiene de petrol nu mai acceptă încărcături de la petrolierele deținute de compania de stat Sovcomflot PJSC, care a fost sancționată recent de SUA.

În timp ce livrările din SUA nu pot înlocui în totalitate țițeiul rusesc din cauza diferențelor de calitate a petrolului și a duratei de călătorie, „există cu siguranță o mică schimbare în direcția atragerii unei cantități mai mari de țiței american”, a declarat Matt Smith, analist principal pentru petrolul american la Kpler.

De asemenea, rafinăriile indiene au întrerupt achizițiile din Venezuela înainte de expirarea unei derogări de la sancțiunile SUA la mijlocul lunii viitoare. Aceste livrări sunt acum pregătite să atingă cel mai scăzut nivel din acest an.

Chiar și înainte de ultima serie de restricții comerciale, SUA devenea rapid un furnizor cheie pentru Asia, unde importurile americane au atins un record anual anul trecut, potrivit EIA.

Iar în Europa, care a evitat în mare parte petrolul rusesc de când a început războiul din Ucraina, livrările americane vor atinge un nivel record de 2,2 milioane de barili pe zi în martie, potrivit datelor de urmărire a navelor compilate de Bloomberg.

Cu siguranță, nu toată retragerea din Europa se datorează sancțiunilor. Importurile în Olanda au crescut de când West Texas Intermediate a fost inclus anul trecut în referința Brent datată, asigurându-se că țițeiul american va deveni parte din dieta europeană.

Dar transporturile au crescut semnificativ după impunerea sancțiunilor, deoarece națiunile europene au căutat surse de aprovizionare non-rusești. Importurile americane către Franța au crescut cu aproape 40% între 2021 și 2023, în timp ce cele către Spania au crescut cu 134%.

Pe măsură ce producția americană continuă să crească treptat, fiecare baril suplimentar care este produs va fi probabil exportat”, a declarat Smith de la Kpler.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite