Prețul ciocolatei va ajunge la un maxim istoric. De ce continuă să crească?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai puțin de o lună până la Paștele catolic și două până la cel ortodox, consumatorii dornici de dulciuri din Europa și America de Nord încep să-și îndrepte gândurile către ciocolată. Numai în Marea Britanie, vor fi vândute zeci de milioane de ouă de ciocolată cu lapte. Dar se așteaptă ca prețurile din acest an să fie mai mari ca niciodată – și este foarte puțin legat de presiunile inflaționiste existente pe piață. 

foto bomboane de ciocolată
Prețul ciocolatei la ajunge la un maxim istoric Foto: aak.com

Mai degrabă, ceea ce determină creșterea cheltuielilor este creșterea aparent de neoprit a prețurilor la cacao din ultimele luni. Prețul boabelor de cacao a atins niveluri record; la New York, prețurile futures la cacao au crescut de peste două ori față de aceeași perioadă a anului trecut, iar recent s-a înregistrat un nivel record de 5.827 de lire sterline pe tonă tranzacționată la contractele futures de cacao de la Londra. Anul trecut, în aceeași zi, acestea boabele de cacao se tranzacționau la 1.968 de lire sterline, transmite Financial Times.

Prețurile cresc în parte pentru că oferta este tensionată. Vremea nefavorabilă din Coasta de Fildeș și Ghana, care împreună produc aproximativ două treimi din boabele de cacao din lume, a afectat randamentul culturilor. El Niño, fenomenul care apare o dată la trei până la cinci ani, a revenit anul trecut, aducând mai întâi precipitații abundente și neobișnuite în regiune și apoi căldură uscată. Rezultatul este o recoltă globală cu 11% mai mică decât sezonul de anul trecut, potrivit previziunilor publicate joi de Organizația Internațională a Cacaoului.

Analiștii îi atenționează pe clienți că producătorii și mărcile de ciocolată ar urma să crească prețurile. Dacă nu au făcut-o deja, aceștia vor reduce pierderile prin creșterea prețurilor și reducerea dimensiunilor tabletelor, potrivit lui Paul Joules, analist de cacao la Rabobank. El a spus că opțiunile mai puțin dense de ciocolată, cum ar fi batoanele cu fructe și nuci, vor lua probabil locul batoanelor de ciocolată simplă.

Este puțin probabil ca aceasta să fie o situație temporară. În timp ce El Niño a catalizat creșterea bruscă a prețului la cacao, iar speculatorii de pe piață au exacerbat-o prin acumularea de contracte futures, problemele structurale adânc înrădăcinate stau la baza comprimării producției. De la schimbările climatice până la subinvestițiile cronice, aceste probleme nu vor fi rezolvate printr-o schimbare de sezon.

Modelul trebuie schimbat, spune Douglas Lamont, director executiv al Tony's Chocolonely, un brand de ciocolată sustenabilă care plătește agricultorilor o primă pentru venitul de subzistență în plus față de prețul la poarta fermei. „Altfel, acest lucru se îndreaptă doar într-o singură direcție, cu randamente din ce în ce mai slabe”.

Confruntat cu creșterea costurilor cu inputurile, cu vremea nefavorabilă și cu bolile, randamentele de pe cele 11 hectare de teren pe care le deține în Bibiani Anhwiaso Bekwai, în vestul nordului Ghanei, au scăzut în ultimii ani. „Dacă nu se va avea grijă”, spune el, în următorii cinci ani, al doilea mare producător mondial își va vedea producția înjumătățită.

Anii de producție vastă de cacao, în special în Coasta de Fildeș vecină, care produce aproape jumătate din oferta mondială, au menținut prețurile la un nivel scăzut în general. Aceasta ar putea fi o veste bună pentru consumatorii occidentali, dar aici a însemnat că fermierii cu bani puțini nu au putut investi în plantațiile lor de cacao.

Copacii de cacao nu mai sunt la fel de tineri și productivi

Majoritatea nu au mai plantat copaci noi de la începutul anilor 2000 și nu își permit să folosească îngrășăminte sau pesticide. Pe măsură ce îmbătrânesc, copacii devin mai puțin productivi și mai vulnerabili la boli și la fenomene meteorologice nefavorabile.

Ultimul an le-a adus pe amândouă. Virusul lăstarilor umflați, transmis de gândaci, s-a răspândit în toate plantațiile de cacao din regiune. Singurul remediu pentru acesta este smulgerea copacilor. În plus, boala păstăilor negre, o infecție fungică care putrezește păstăile de cacao, a prosperat în umiditatea creată de precipitațiile abundente din vara trecută.

Copacii sunt la sfârșitul vieții lor”, spune Nana Arofi Koram, șeful din Nuamakrom, în districtul Twifo Atti-Morkwa, care deține 3.000 de hectare de terenuri de plantații de cacao, cultivate în mare parte de către chiriași în regim de arendă.

Unii dintre copaci au fost plantați pe vremea când bunicul și apoi tatăl său dețineau terenul, în anii 1960 și 1970. Chiar și cei mai tineri au 30 de ani, spune el.

Între timp, apetitul lumii pentru ciocolată nu face decât să crească. Cererea de cacao s-a dublat în ultimele decenii, creând un deficit masiv. Potrivit previziunilor Organizației Internaționale a Cacaoului, cererea va depăși oferta cu peste 370.000 de tone în acest an.

Deficitele sunt materiale doar dacă mișcă raportul dintre stocuri și consum - cantitatea de stocuri din lume față de consumul total - „și este sângeros să îl miște”, spune Nicko Debenham, director general al Sustainability Solutions, care oferă consultanță companiilor.

În prezent, acesta este de 31,4%, ceea ce a „speriat pe toată lumea”, determinând jucătorii comerciali să înceapă să cumpere din ce în ce mai mult înainte, ceea ce a dus la creșterea prețurilor, adaugă Debenham, care a fost anterior șeful departamentului de sustenabilitate la Barry Callebaut, cel mai mare producător de ciocolată din lume.

Companiile mici se vor strădui să țină pasul, spune el. „Ai nevoie de bani dublu pentru a face aceeași afacere”.

Chiar și jucătorii mari simt presiunea. Barry Callebaut a anunțat săptămâna trecută că intenționează să reducă cu 18% din forța sa de muncă. Hershey's și-a anunțat, de asemenea, planul de a reduce 5% din personal, după ce a raportat o scădere a profiturilor de 11,5% de la un an la altul în trimestrul al patrulea din 2023.

Un cor tot mai mare de voci susține că acest lucru oferă o oportunitate de schimbare. Acesta este „un moment excelent pentru ca industria să se angajeze să plătească mai mult agricultorilor, deoarece prețul de consum este deja în creștere”, spune Lamont. În schimb, el se teme că, atunci când prețurile la cacao vor scădea în cele din urmă, ei vor pune pur și simplu în buzunar profiturile.

Riscul este ca acest lucru să angajeze lumea într-un viitor în care ciocolata va deveni un produs de lux, iar fermierii din Africa de Vest se vor lupta să supraviețuiască. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite