Preţuri record la cacao din cauza El Nino. Marii producători de ciocolată, în impas: „Temerile au fost amplificate”

0
Publicat:

Prețul tonei de cacao atinge un nivel record, deoarece El Niño afectează culturile din Africa de Vest. Joi, prețurile la cacao pe piața de mărfuri din New York au atins un nou maxim istoric de 5.874 de dolari (4.655 de lire sterline) pe tonă.

Scumpirea boabelor de cacao afectează producția de ciocolată FOTO Shutterstock
Scumpirea boabelor de cacao afectează producția de ciocolată FOTO Shutterstock

Costul ingredientului cheie pentru fabricarea ciocolatei aproape că s-a dublat de la începutul anului trecut, anunță BBC.

Creșterea prețurilor la cacao se răsfrânge deja asupra consumatorilor și îi presează pe marii producători de ciocolată.

Joi, unul dintre cei mai mari producători de ciocolată din lume, Hershey, a avertizat: „Se așteaptă ca prețurile istorice la cacao să limiteze creșterea veniturilor în acest an".

De asemenea, directorul general al companiei, Michele Buck, nu a exclus posibilitatea de a majora prețurile pentru clienți.

Nu putem vorbi despre prețurile viitoare", a spus ea într-o convorbire cu analiștii, dar a adăugat: „având în vedere unde se află prețurile la cacao, vom folosi toate instrumentele, inclusiv prețurile, ca modalitate de gestionare a afacerii".

Consumatorii au redus cheltuielile cu dulciurile

Comentariile au fost făcute în contextul în care Hershey și-a anunțat rezultatele financiare din ultimele 3 luni. Cifrele au arătat că vânzările au scăzut cu 6,6%, deoarece consumatorii, afectați de inflație, au redus cheltuielile cu dulciurile.

Luna trecută, Mondelez, compania din spatele brandului Cadbury, a identificat creșterea costurilor ingredientelor ca fiind una dintre provocările cu care se va confrunta în anul următor.

Directorul financiar Luca Zaramella a declarat că firma a înregistrat „creșteri semnificative de preț, atât la cacao, cât și la zahăr".

În decembrie, grupul britanic de consumatori Which? a declarat că prețul unor cutii de ciocolată pentru sărbători a crescut cu cel puțin 50% într-un an.

În timp ce inflația generală pentru alimentele și băuturile din supermarketurile britanice a scăzut în noiembrie la 8,3%, creșterea prețurilor la ciocolată a fost semnificativ mai mare, de 15,3%.

Impact devastator asupra recoltelor

Prețurile la cacao au crescut din cauza recoltelor slabe din Africa de Vest, care produce cea mai mare parte a ofertei globale.

Fenomenul meteorologic El Niño a provocat o vreme mai uscată în Ghana și Coasta de Fildeș, care sunt cei mai mari doi producători de boabe de cacao din lume.

Temperaturile mai ridicate și schimbările în tiparul de precipitații pot avea, de asemenea, un impact asupra recoltelor.

„Traderii sunt îngrijorați de un alt an cu producție slabă, iar aceste temeri au fost amplificate de El Niño, care amenință culturile din Africa de Vest, cu vreme caldă și uscată", a declarat Jack Scoville, analist la Price Futures Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite