Preţul certificatelor de poluare pe piaţa europeană a atins un nivel record

0
Publicat:

Preţul certificatelor de pe piaţa de carbon a Uniunii Europene a atins, marţi, pentru prima dată, 100 de euro pe tonă, un punct de referinţă care reflectă costurile crescute pe care fabricile şi centralele electrice trebuie să le plătească atunci când poluează, transmite Reuters.

Preţul certificatelor pentru carbon a atins 100 de euro, Foto: Shutterstock
Preţul certificatelor pentru carbon a atins 100 de euro, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, contractul de referință EU Allowance (EUA) a crescut la un maxim de 101,25 euro pe tonă și se tranzacționa la 100,49 euro pe tonă până la 15:49 GMT.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) limitează emisiile de gaze cu efect de seră pentru un număr de aproximativ 12.000 de uzine, fabrici şi companii aeriene, obligându-le să cedeze un certificat de poluare pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie a anului următor.

Contractul de referinţă EU Allowance (EUA) a atins marţi un nivel record de 100,70 de euro pe tonă şi în jurul orei 10:45 GMT se tranzacţiona pentru 100,07 euro pe tonă.

Aproximativ 45% din producţia de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene este reglementată de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), principala politică a blocului comunitar în domeniul combaterii încălzirii globale.

Uniunea Europeană vrea să extindă sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în ideea de a reduce emisiile poluante cu cel puţin 55% până în 2030 şi de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. Reformarea ETS include o eliminare graduală a certificatelor gratuite de poluare şi includerea emisiilor din activităţi precum shipping sau încălzirea clădirilor.

Ţările UE şi parlamentarii au convenit asupra reformelor pieţei de carbon din UE la sfârşitul anului trecut, creând o stare de spirit optimistă care s-a accentuat în ultimele săptămâni, pe măsură ce companiile se apropie de termenul limită din aprilie pentru a cumpăra şi a depune suficiente permise de CO2 pentru a acoperi emisiile de anul trecut.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite