Poluare masivă într-unul din cele mai populare orașe din România. Cetățenii, sfătuiți să nu iasă afară fără mască sau fular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un val de poluare masivă s-a abătut deasupra unuia din cele mai populare orașe din România. Motivul pe care specialiștii îl invocă sunt sistemele de încălzire solicitate la maximum în aceste zile geroase.

Poluare masivă într-unul din cele mai populare orașe din România
Poluare masivă într-unul din cele mai populare orașe din România

În ultimele două zile, senzorii unei platforme de monitorizare a aerului din Sibiu au înregistrat valori cu mult peste limita maximă admisă în foarte multe cartiere din oraș. Specialiștii consideră că de vină sunt sistemele de încălzire folosite la capacitate maximă în această perioadă din cauza temperaturilor foarte scăzute. 

"Nu putem spune că se înregistrează o creștere masivă într-un anumit cartier, în comparație cu alte zone ale Sibiului. Dimpotrivă, situația este destul de omogenă. Practic, fiind ger afară, oamenii ard ce apucă și se încălzesc cu ce pot.

Centralele de apartament, sobele, coșurile de fum, toate funcționează din plin. Nu este tocmai o premieră, am mai întâlnit astfel de episoade și în anii anteriori. Noi urmărim și evoluția curenților de aer, situația presiunii atmosferice, și putem spune că persistă un fel de smog deasupra orașului din cauza sistemelor de încălzire.

Ar fi indicat ca oamenii să se protejeze puțin zilele acestea când ies afară, acoperindu-și gura cu un fular, ori o mască, dar asta ține de fiecare persoană în parte”, a precizat Tiberiu Mitrea, fondatorul platformei aerliber.ro, precizează Turnul Sfatului.

Nivelul de poluare depășește pe alocuri de două ori limita admisă

Cele mai ridicate niveluri de poluare au loc în zona centrală și cartierele Gușterița, Turnișor și Terezian. În unele locuri valorile înregistrate sunt de 116 µg/m3 din maximul admis de 50 µg/m3.

De miercuri, temperaturile din Sibiu vor fi extrem de scăzute și gerul va persista, astfel că și calitatea aerului respirat de sibieni și turiști va avea de suferit. 

Cod galben valabil până în 11 februarie, la ora 10:00

”În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi deosebit de rece, mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade”, au transmis meteorologii ANM.

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite