Plafonarea prețurilor gazelor: Propunerile făcute de cinci state UE

0
Publicat:

Cinci state UE au solicitat Comisiei Europene să analizeze două opţiuni pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi să propună soluţii posibile, scrie Reuters citând Ministerul elen al Energiei.

Flacără de aragaz pe care arde o bancnotă de 50 de euro
Cinci state UE au propus două opțiuni de plafonare a prețurilor gazelor

Uniunea Europeană va dezvălui săptămâna următoare un set de propuneri pentru demararea achiziţiilor comune de gaze peste câteva luni, precum şi pentru elaborarea unui preţ alternativ de referinţă la gazele naturale, însă reuniunea de miercuri a miniştrilor europeni ai Energiei s-a încheiat fără un răspuns clar la întrebarea dacă pachetul Comisiei Europene va include şi un plafon de preţ.

Într-o scrisoare trimisă joi Executivului comunitar, miniştrii Energiei din Grecia, Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Polonia au propus modificarea referinţelor la preţul gazelor naturale de la hub-ul Title Transfer Facility (TTF) în contractele relevante printr-o măsură legală şi/sau regulatorie la nivelul UE.

Bruxelles-ul susţine că este nevoie de un nou index deoarece preţul de referinţă de la TTF este ghidat de gazele livrate prin conducte şi deci nu mai este reprezentativ pentru o piaţă care include din ce în ce mai multe gaze lichefiate.

De asemenea, miniştrii Energiei din cele cinci state membre vor ca UE să analizeze un plafon impus preţurilor angro la gaze şi un mecanism separat pentru a potrivi oferta şi cererea atunci când plafonul de preţ este depăşit via tranzacţii şi licitaţii extra-bursiere. 

Comisia Europeană are în vedere mai multe opțiuni

CE are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară "flexibilă" impusă preţurilor. Declarația fost făcută de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters. Potrivit acestuia, țările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată.

Executivul comunitar analizează mai multe opţiuni pentru a ţine sub control preţul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a diminuării livrărilor din Rusia.

"O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei", le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos.

O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

O altă opţiune ar putea fi lansarea unui "cadru de referinţă" UE pentru un plafon de preţ impus gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va creşte cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri, a spus Kadri Simson.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite