Petrolul din Kazahstan ar putea asigura securitatea energetică a Cehiei. „Renunţăm la țițeiul rusesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrolul din Kazahstan ar putea asigura securitatea energetică a Cehiei, după ce aceasta a oprit importurile de ţiţei rusesc, a anunţat luni premierul ceh Petr Fiala, relatează Reuters.

Kazahstanul a intensificat exporturile de petrol prin rute care ocolesc Rusia, Foto: Shutterstock
Kazahstanul a intensificat exporturile de petrol prin rute care ocolesc Rusia, Foto: Shutterstock

Acesta a efectuat o vizită în ţara din Asia Centrală.

,,Trebuie să ne sporim propria noastră securitate energetică şi petrolul vostru ar putea deveni un factor cheie al acestei politici", a declarat oficialul ceh, după întâlnirea cu preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.

,,Kazahstanul este un furnizor de petrol extrem de important pentru Cehia, credem că există posibilităţi imense de cooperare, renunţăm la ţiţeiul rusesc", a susţinut Fiala, fără a da detalii privind potenţiala majorare a achiziţiilor de petrol din Kazahstan, informează Agerpres.

Kazahstan, vecinul din sud al Rusiei, livrează ţiţei în Europa prin oleoducte, majoritatea traversând teritoriul rus, deşi anul acesta şi-a majorat semnificativ livrările prin rute alternative, cum ar fi conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan.

În urmă cu câteva zile, Kazahstanul anunţa că a intensificat exporturile de petrol pe rute care ocolesc Rusia, în primul trimestru al anului 2023.

Datele consultate de Reuters au arătat că livrările de petrol din portul Aktau din Marea Caspică către Baku din Azerbaidjan, principala rută unică care ocolește Rusia, au crescut la 163.436 de tone în ianuarie - martie 2023, de la 28.875 de tone în aceeași perioadă din 2022.

Totodată, compania de transport de stat din Kazahstan, Kazmortransflot, a declarat pentru Reuters că 104.000 de tone de petrol au fost trimise către conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan în perioada ianuarie-martie.

Kazahstanul furnizează, de asemenea, peste 80.000 de tone de petrol pe lună Chinei. Anul trecut, exporturile de petrol ale Kazahstanului prin alte rute decât Rusia au atins 1,8 milioane de tone (36.000 de barili pe zi), în creștere cu 638.000 de tone față de 2021.

Petrolul kazah nu este supus sancțiunilor occidentale, spre deosebire de țițeiul rusesc, deși sancțiunile au creat probleme pentru unele produse din Kazahstan.

Porturile rusești rămân toxice pentru cumpărătorii europeni, așa că petroliștii joacă în siguranță și caută rute care nu au legătură cu (monopolul petrolier rusesc) Transneft”, a spus un comerciant occidental care se ocupă de petrol din Kazahstan.

Principala și cea mai profitabilă rută pentru exporturile de petrol din Kazahstan rămâne Caspian Pipeline Consortium (CPC), care aprovizionează piața globală printr-un terminal rusesc de la Marea Neagră.

Livrările prin CPC au scăzut cu 1% anul trecut, la 51,99 milioane de tone, dar au reprezentat în continuare mai mult de 80% din totalul exporturilor de petrol din Kazahstan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite