Producţia de petrol a Rusiei ar urma să rămână stabilă până în 2025, susțin specialiștii

0
Publicat:

Producţia de petrol a Rusiei ar urma să rămână stabilă până în 2025, a anunțat adjunctul ministrului Energiei, Pavel Sorokin, transmite Reuters.

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei s-au situat la 11.600 miliarde de ruble, Foto: Shutterstock
Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei s-au situat la 11.600 miliarde de ruble, Foto: Shutterstock

Conform actualelor previziuni, producţia de petrol va fi la un nivel stabil până în 2025", a declarat Sorokin pentru revista Neftegazovaya vertikal, informează Agerpres.

Potrivit oficialului, Moscova vrea, în același timp, să-şi facă rezerve pentru a-şi face livrările mai solide.

Recent, Rusia a decis să-şi reducă producţia de ţiţei cu 500.000 barili pe zi (bpd) până la finalul anului, pentru a sprijini preţul petrolului. Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, impus de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc Urals se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.

Moscova se bazează pe veniturile din exporturile de petrol şi gaze, care anul trecut s-au situat la 11.600 miliarde de ruble (154,68 miliarde de dolari), pentru a finanţa cheltuielile bugetare. Diminuarea veniturilor din exporturile de petrol şi gaze a forţat Moscova să înceapă să cheltuie o parte din rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar care a crescut din cauza costurilor asociate cu invadarea Ucrainei.

Luna trecută, analiştii de la JP Morgan apreciau că Rusia va putea să-şi menţină producţia de petrol la nivelul de dinaintea invadării Ucrainei în urma cererii solide din China şi India, dar s-ar putea confrunta cu dificultăţi în redirecţionarea unora din exporturile sale petroliere în afara Europei.

Marii producători reduc voluntar producţia de petrol

La începutul acestei luni, Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an.

În cazul Arabiei Saudite - cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) - este vorba despre o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.

Tot atunci, vicepremierul rus, Alexander Novak a anunţat, separat, că Rusia a decis să prelungească reducerea producţiei de petrol până la finele anului.

Ca măsură preventivă împotriva unei noi volatilităţi pe piaţă, Federaţia Rusă va implementa o reducere voluntară a producţiei de 500.000 de barili pe zi, până la finele lui 2023, comparativ cu producţia medie din luna februarie", a precizat Alexander Novak într-un comunicat de presă.

Pe 10 februarie, Alexander Novak anunţa ca Rusia îşi va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi până la finele lunii martie, pentru ca la data de 21 martie să anunţe că reducerea producţiei va continua până la finele lunii iunie.

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite