Păpușile Barbie de epocă, descoperire de preț. Cu cât se vinde primul model produs în 1959

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Barbie”, care a fost lansat de curând și a reușit să înregistreze deja încasări uriașe, trezește și interesul colecționarilor de pe piața de păpuși, relatează Reuters.

Barbie este o marcă a companiei de jucării Mattel, lansată în martie 1959, Foto: Arhivă Adevărul
Barbie este o marcă a companiei de jucării Mattel, lansată în martie 1959, Foto: Arhivă Adevărul

Matthew Keith și-a cumpărat primele păpuși Barbie în anii 1970 folosind banii din alocație, dar ascunzându-le de părinții săi de teamă că ar spune că jucăriile nu sunt suficient de masculine.

Astăzi, mai multe rafturi din casa lui din Los Angeles sunt pline cu colecția sa Barbie, în valoare de aproximativ 20.000 de dolari. Contul de Instagram al profesorului de gimnaziu, „DollsOnTheBrain”, are peste 70.000 de urmăritori – dintre care aproximativ 15.000 i-a preluat în ultimele săptămâni.

Ceea ce a a început ca un hobby arcanic a devenit mult mai popular recent, alimentat de campania de publicitate și de anticiparea publicului în jurul lansării filmului „Barbie” din acest weekend.

La magazinele second-hand, păpușile Barbie de epocă au devenit o descoperire de preț, prețurile de pe piața obiectelor de colecție au crescut, iar evaluatorii de antichități au fost inundați de apelurile de la noi colecționari.

Keith, 55 de ani, salută entuziasmul.

Sunt și bucuros și sper că acest lucru va muta acul în acceptarea Barbie pentru toată lumea”, a spus el într-un interviu, adăugând că încă sunt mulți băieți care se simt presați să nu se joace cu păpușile.

Filmul Barbie, care a debutat vineri, este de așteptat să încaseze 100 de milioane de dolari în cinematografele din SUA în weekendul său de deschidere. De asemenea, comercianții cu amănuntul din întreaga lume speră să profite de hype-ul său cu oferte cu tematică Barbie, de la apartamente de hotel până la periuțe de dinți și îmbrăcăminte.

Nu toți colecționarii vechi ai păpușii iconice sunt la fel de încântați ca și Keith de interesul recent pentru colecția Barbie. Pe un forum Reddit dedicat petrecerii timpului liber, unii s-au plâns că sunt scoși la preț de către cumpărători bogați, din cauza creșterii interesului care a crescut în perioada premergătoare filmului.

Am încetat în mare măsură să mai colectez păpuși și, în schimb, am investit în îmbrăcăminte și accesorii”, a scris un utilizator. „Ceea ce a început ca un hobby accesibil a devenit prea scump pentru a fi întreținut.”

Cu cât au crescut prețurile

Marl Davidson, dealer veteran de păpuși Barbie din Florida, a declarat că prețurile au crescut cu aproximativ 25% în ultimele luni. Site-ul ei, MarlBe.com, a primit aproximativ 3.000 de accesări zilnice, triplu față de cele obișnuite, dintre care multe sunt de la oameni care încep colecții.

Nu am văzut niciodată acest tip de interes. Chiar aduce o mulțime de adulți noi în lumea colecționarilor Barbie”, a spus Davidson.

Păpușile de colecție sunt de obicei în jur de 100 dolari, în timp ce păpușile care nu sunt de colecție variază de obicei între 10 și 30 dolari. Așa-numita Barbie „Sfântul Graal”, primul model produs în 1959, se vinde cu mii de dolari.

Dr. Lori Verderame, istoric de artă și personalitate TV cu 25 de ani de experiență ca evaluator de antichități, a spus că proprietarii de păpuși Barbie care caută de obicei expertiza ei sunt colecționari experimentați care evaluează valoarea de asigurare a tezaurului lor.

Creștere cu 60% a cererii de evaluări

Dar filmul a generat o creștere cu aproximativ 60% a cererii de evaluări Barbie în ultima lună, depășind alte mărci de păpuși care sunt de obicei mai populare, potrivit Verderame.

Evaluările Barbie nu vin în mod normal așa cum au venit”, a spus ea. „Am văzut niște păpuși foarte rare și minunate pentru evaluări pe care s-ar putea să nu le fi văzut dacă nu ar fi fost filmul.”

Multe dintre acestea provin de la oameni cu puțină sau deloc experiență în colecționarea de păpuși, cum ar fi o persoană care și-a achiziționat o Barbie de la un magazin de second hand, care s-a dovedit a fi evaluată la peste 10.000 de dolari.

O alta a găsit o păpușă care stătea de ani de zile în casa mamei ei, care s-a dovedit a fi în valoare de 8.500 de dolari.

Verderame a spus că multe Barbie valoroase sunt „încă acolo pentru a fi găsite în vânătoarea de comori în magazinele de second hand”, dar a adăugat că creșterea actuală a interesului vânzătorilor este probabil să dureze doar două săptămâni.

Keith, colecționarul din Los Angeles, nu a plătit niciodată mai mult de 230 de dolari pentru o păpușă Barbie, dar a spus că multe dintre păpușile din colecția sa s-au apreciat ca valoare de când le-a cumpărat.

Simt că Barbie mi-a ridicat finanțele personale, deși am băgat mulți bani în ea din 1991”, a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite