OMV Petrom a aprobat distribuirea de dividende în valoare de 2,6 miliarde de lei

0
Publicat:

Acţionarii OMV Petrom au aprobat, în cadrul Adunării Generale Ordinare de miercuri, distribuirea de dividende de bază record de aproximativ 2,6 miliarde lei aferente anului financiar 2023, informează compania, printr-un comunicat.

foto logo OMV Petrom
OMV Petrom a aprobat distribuirea de dividende în valoare de 2,6 miliarde de lei

"În 2023 am înregistrat progrese extraordinare în implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom şi, în acelaşi timp, a fost un an puternic pentru rezultatele operaţionale şi financiare. Astfel, vom distribui către acţionari dividende record, de aproximativ 2,6 miliarde lei. Intrăm în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, pentru 2024 planificăm investiţii de 8 miliarde de lei", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în comunicatul citat.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende în valoare brută de 0,0413 lei/acţiune pentru anul financiar 2023, reprezentând o creştere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la circa 2,6 miliarde de lei, reprezentând 64% din profitul net pentru anul 2023 al Grupului OMV Petrom, precizează sursa.

Dividendele vor fi distribuite acţionarilor înregistraţi la data de înregistrare, 15 mai 2024. Aproximativ 1,1 miliarde de lei vor reveni acţionarilor români, care deţineau la 31 decembrie 2023 peste 43% din acţiunile companiei. Din această sumă, peste 530 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acţiunile OMV Petrom S.A.

AGOA a aprobat un buget de investiţii de aproximativ 8 miliarde lei care include 6,4 miliarde lei investiţii planificate şi 1,6 miliarde lei buget contingent pentru a acoperi proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero aferente tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii anunţate şi diverse alte oportunităţi care ar putea fi explorate în funcţie de evoluţia economică.

În cadrul AGOA s-a aprobat numirea unui nou membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Sorin-Dumitru Elisei, pentru durata rămasă din mandatul acordat lui Niculae Havrileţ, respectiv până la data de 28 aprilie 2025. Numirea are loc ca urmare a renunţării de către acesta din urmă la mandatul său de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, precizează compania.

De asemenea, în cadrul AGOA a fost aprobată renumirea KPMG Audit SRL ca auditor financiar pentru auditul situaţiilor financiare 2024.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007 - 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile şi oportunităţile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce priveşte implementarea acestor recomandări. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite