Staţiile OMV Petrom închise de ANPC vor fi redeschise după îndeplinirea condiţiilor solicitate. Trei au fost deja redeschise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Staţiile OMV Petrom a căror activitate a fost oprită temporar în urma controalelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vor fi redeschise imediat după îndeplinirea tuturor condiţiilor solicitate de ANPC, până în prezent fiind redeschise trei dintre acestea, precizează reprezentanţii companiei, la solicitarea AGERPRES.

Controale la pompele OMV Petrom, foto arhivă
Controale la pompele OMV Petrom, foto arhivă

„La începutul acestei săptămâni, ANPC a declanşat controale în reţeaua noastră de staţii din România, cu peste 200 de controale într-o singură zi. Acestea au vizat în principal produsele comercializate în magazinele din staţii, starea mobilierului, curăţenia etc. În urma controalelor, au fost evidenţiate o serie de deficienţe cum ar fi: gheaţă în frigidere, praf pe unele rafturi, prezenţa cristalelor de zahăr în miere, eticheta incorectă pe baxul de zahăr etc. Deşi controalele au vizat, în principal, zona de magazine, ANPC a decis oprirea temporară a întregii activităţi în 11 staţii de distribuţie. Staţiile vor fi redeschise imediat după îndeplinirea tuturor condiţiilor solicitate de ANPC. În prezent au fost redeschise 3 dintre acestea", a subliniat sursa citată.

Referitor la pompe, reprezentanţii OMV Petrom au menţionat că acestea sunt verificate şi avizate periodic de către autoritatea de stat cu atribuţii în verificarea şi autorizarea metrologică a pompelor de carburant, respectiv Biroul Român de Metrologie Legală (BRML).

„Până la acest moment nu au fost identificate abateri peste norma impusă de legislaţia specifică", au punctat aceştia.

ANPC a demarat luni o amplă acţiune de control, la nivelul întregii ţări, care vizează modul în care este respectată legislaţia în vigoare în staţiile de carburant din reţeaua OMV-Petrom, iar în urma verificărilor a dispus închiderea temporară a 11 staţii.

Pentru o staţie, propunerea de închidere vizează o perioadă de şase luni.

UPDATE Până în acest moment comisarii ANPC au verificat 197 de staţii, acţiunea fiind în curs la cea mai mare parte dintre acestea. În urma verificărilor, inspectorii au dispus închiderea temporară a 11 staţii OMV-Petrom.   

Pentru neregulile constatate până în prezent au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de peste 340.000 lei şi 5 avertismente.

De asemenea, comisarii au stabilit oprirea definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de peste 30.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 11 staţii şi au făcut o propunere pentru închiderea unei staţii de carburant pentru o perioadă de până la 6 luni.

"Această acţiune amplă are în vedere dorinţa noastră permanentă de a învăţa de la cei mai buni. Aşa cum am văzut în ultima perioadă, mai multe state europene ne atrag atenţia că nu suntem încă pregătiţi să accedem la toate sistemele lor.

În urma acţiunii, ne dăm seama că nici operatorii lor economici de marcă nu sunt pregătiţi pentru ţara noastră, aşa cum ne aşteptam. Să ridice piatra cel fără de păcat spune religia creştină. Le oferim acest studiu de caz pentru a ne ajuta prin a ne spune dacă lor le plac imaginile realizate în cadrul acţiunii", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit Agerpres.

Ce abateri au constatat inspectorii ANPC

Principalele abateri constatate au fost: lipsa etichetelor de preţ ale produselor de la raft, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, acumulări de praf, impurităţi şi gheaţă, utilizarea unor pompe de carburant cu canelele (pistol de alimentare) cu zone depreciate, cu grad avansat de uzură şi rugină sau murdare, folosirea unor manometre fără verificare metrologică, comercializarea unor produse neetichetate - fără elemente de identificare.

De asemenea, s-a constantat folosirea unor maşini de gheaţă neigienizate, scoase din uz, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor recomandată de producător, neconcordanţe între preţul afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat, comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită, comercializarea unor produse alimentare vrac, fără a fi însoţite de data deschiderii, comercializarea unor produse culinare finite pentru care nu s-au prezentat fişe de producţie.

În stațiile verificate au mai fost semnalate și alte abateri precum: comercializarea unor jucării care nu erau însoţite de informaţii privind elementele de identificare, vârsta utilizatorilor sau avertismente legate de utilizare, comercializarea unor echipamente electrice pentru care nu era afişată taxa de timbru verde, nerespectarea regimului promoţiilor, utilizarea unor echipamente de gătire neigienizate sau cu un grad avansat de uzură, folosirea unor ceşti neigienizate, cu urme de produs, utilizarea unor produse cu stare termică schimbată, folosirea unor ustensile neprofesionale în bucătărie şi a unor coşuri de gunoi fără capac.

Știrea inițială: Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat o acţiune de amploare, la nivel naţional, în staţiile de alimentare cu combustibil deţinute de OMV Petrom, marţi dimineaţă, 12 martie.

Inspectorii ANPC verifică, în primul rând, modul de calibrare a pompelor, urmărind cantitatea netă de combustibil care este vândută clienţilor. De fapt, este vorba de concordanţa dintre ceea ce apare pe bon şi ceea ce este în rezervor. Cu alte cuvinte, ANPC verifică dacă românii sunt păcăliţi la pompă.

De asemenea, ei efectuează contoale şi în magazinele staţiilor de alimentare, atât în ceea ce priveşte produsele alimentare, cât şi nealimentare.

Potrivit Antena 3, inspectorii ar fi suspendat deja activitatea a cinci stații din București, două dintre acestea fiind redeschise.

Conform declaraţiilor pe care preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, le-a făcut  la Antena 3 CNN, controalele ANPC sunt în continuare în derulare şi până la acest moment a fost sistată activitatea la 10 staţii de alimentare cu combustbil.

„Controalele vizează compania, atât varianta austriacă, dar și varianta românească, adică Petrom - OMV. Este verificat modul în care acestea își desfășoară activitatea, plecând de la siguranța alimentării cu combustibil, până la modul în care este comercializat. Înțeleg, cel puțin în această fază intermediară, că la acest moment peste 10 stații au fost oprite temporar de la prestarea de servicii”, a spus Horia Constantinescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite