Bulgaria și OMV Petrom discută viitorul explorării de petrol şi gaze în Marea Neagră, lângă Neptun Deep

0
Publicat:

Ministrul Energiei, Vladimir Malinov, şi reprezentanţii companiei OMV Petrom au discutat miercuri despre perspectivele explorării de petrol şi gaze în Blocul Han Asparuh 1-21 din Marea Neagră.

Sondă marină
Blocul Han Asparuh 1-21 se află în imediata apropiere a Neptun Deep

Discuțiile au loc în contextul retragerii din proiect a firmei franceze Total, a informat Ministerul Energiei.

Pentru partea bulgară, potenţiala producţie locală este de o importanţă cheie pentru atingerea obiectivelor de diversificare a surselor de energie, iar dezvoltarea unui domeniu local ar garanta securitatea şi independenţa energetică a ţării şi ar contribui la creşterea competitivităţii economiei, a spus ministrul Energiei în timpul întâlnirii.

Rob Dobbins de la OMV Petrom l-a informat pe ministrul interimar al Energiei despre paşii următori pentru continuarea prospectării în bloc. În timpul discuţiei a devenit clar că OMV apreciază foarte mult potenţialul zăcământului din Marea Neagră.

S-a aflat că firma este în prezent în proces de căutare a unui nou acţionar în consorţiu şi are în vedere cooperarea cu o companie locală, ceea ce a fost salutat de Ministerul Energiei.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul OMV, în 2012, guvernul bulgar a atribuit blocul de explorare 1-21 Han Asparuh situat în larg în partea de vest a Mării Negre consorțiului OMV (30%), TotalEnergies (40%) și Repsol (30%).

Strategic bine poziționat lângă Blocul Neptun Deep offshore românesc (descoperirea Domino – 1,5 – 3,0 TCF), blocul de 13.819 km² (în ape adânci de până la 2.000 m) oferă un potențial suplimentar pentru găsirea de hidrocarburi în Bazinul de Vest al Mării Negre.

Prima perioadă de licență de cinci ani a cuprins un program extins de explorare operat de OMV. În timpul fazei de achiziție seismică, au fost achiziționați 7.740 km² de seismică 3D și 3.000 km de seismică 2D, completând astfel cea mai mare campanie de achiziție seismică 3D vreodată în Marea Neagră, precum și cel mai mare program seismic operat de OMV. OMV a predat calitatea de operator către TotalEnergies în 2014, când au început lucrările pregătitoare pentru forarea primei sonde de explorare.

În 2020, OMV Petrom a finalizat tranzacția de achiziție a 100% din acțiunile OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH și intră în blocul de explorare Han-Asparuh din Bulgaria.

După ieșirea Repsol (2019), autoritatea de reglementare bulgară a aprobat alocarea participației de 30% a Repsol celorlalți doi parteneri.

Astfel, cota OMV Petrom în bloc, prin OMV Offshore Bulgaria GmbH, este acum de 42,86%, alături de TotalEnergies (57,14%) ca operator. 

În 21 iulie 2023, Parlamentul a însărcinat Ministerul Energiei să poarte negocieri privind condiţiile în care Bulgarian Energy Holding (BEH) va achiziţiona până la 20% din consorţiul care deţine contractul pentru prospectarea şi explorarea de petrol şi gaze în Blocul Han Asparuh 1-21.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite