Oficial BCE: „Germania ar putea deveni bolnavul Europei dacă nu-şi rezolvă propriile probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiştii sunt de părere că Merkel a putut profita de pe urma moştenirii lăsate de predecesorul său, dar acum, ceva trebuie să se schimbe cu adevărat pentru ca situaţia să nu se deterioreze semnficativ FOTO Reuters
Analiştii sunt de părere că Merkel a putut profita de pe urma moştenirii lăsate de predecesorul său, dar acum, ceva trebuie să se schimbe cu adevărat pentru ca situaţia să nu se deterioreze semnficativ FOTO Reuters

Motor de creştere economică în Europa şi atentă la problemele fiscale ale altor state, Germania riscă să devină "bolnavul Europei" dacă nu va rezolva propriile deficienţe, în primul rând profesionalizarea forţei de muncă viitoare, crede Joerg Asmussen, membru în consiliul director al BCE.

Asmussen declara anul trecut că toate ţările din zona euro, inclusiv Germania şi Franţa, trebuie să-şi reformeze economia şi să facă eforturi mai mari pentru a-şi păstra nivelul de trai. Investitorii, economiştii şi diverşi oficiali au avertizat deja Germania că neglijează propriile probleme, precum îmtăbrânirea populaţiei, creşterea costurilor forţei de muncă şi scăderea competitivităţii economice la nivel global, mai atentă la impunerea măsurilor de austeritate în alte ţări, potrivit unei analize Bloomberg, citate de Mediafax.

Zona euro ar fi fost probabil deja despărţită fără Angela Merkel şi sprijinul acordat de alegătorii germani bailouturilor şi garanţilor de 300 de miliarde de euro acordate statelor aflate în dificultate. Pe de altă parte, ambiţia de a rezolva problemele Europei i-a distras atenţia cancelarului german de la problemele economice de acasă, unde costurile cu forţa de muncă înregistrează cea mai abruptă creştere din ultimul deceniu, punând în pericol competitivitatea economiei şi progresele reuşite în timpul guvernării lui Gergard Schroeder.

"Merkel trebuie să facă ce poate cu cărţile pe care i le-a împărţit istoria, iar Europa a fost prioritatea. Dar trebuie să faci mai multe în acelaşi timp, iar acum este clar că lucrurile trebuie să se schimbe şi acasă", comentează pentru Bloomberg Irwin Collier, profesor de economie la Freie Universitaet, Berlin.

În timpul mandatului lui Merkel, aflată la putere din 2005, economia a mers bine fără prea multe intervenţii din partea statului. Şomajul a scăzut la cel mai redus nivel de la reunificare, companiile germane reuşind să menţină ţara pe locul al doilea în rândul exportatorilor lumii, după China.

Cancelarul german a avertizat, în alocuţiunea de Anul Nou, că criza datoriilor de stat este departe de final, iar situaţia economică va fi mai dificilă în 2013.

"Până acum, Merkel a putut profita de pe urma moştenirii lăsate de predecesorul său. Dar acum, ceva trebuie să se schimbe cu adevărat, altfel în câţiva ani lucrurile vor arăta foarte diferit", avertizează Juergen Michels, economist şef pentru zona euro la Citigroup, Londra.

Datele Eurostat arată că în Germania costurile cu forţa de muncă sunt în creştere, în timp ce competitivitatea unor economii mai puţin robuste din zona euro, precum Spania, se îmbunătăţeşte. Costul forţei de muncă a urcat în Germania cu peste 3% din 2009, în timp ce Spania a înregistrat o scădere de 7%. De la prima învestitură a cancelarului Merkel, în 2005, costul forţei de muncă a crescut cu 8,3%.

Principalele probleme ale Germaniei sunt de natură demografică. În prezent, în Germania locuiesc 4 persoane apte de muncă la fiecare pensionar. Peste 20 de ani, raportul ar putea scădea la 2, estimează Eurostat. Problema îmbătrânirii populaţiei este întâlnită şi în alte economii dezvoltate, însă este mai acută în Germania.

Din această cauză, creşterea economică potenţială pe termen lung este de 1% pentru Germania, cel mai redus nivel din OCDE.

"Îmbătrânirea va reduce cu siguranţă creşterea şi nu există încă nicio strategie clară privind rezolvarea acestei probleme", comentează Carsten Brzeski, economist al ING Group, Bruxelles.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite