În Italia urgenţa financiară s-a terminat, dar nu şi cea socio-economică, estimează Mario Monti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Monti FOTO Reuters
Mario Monti FOTO Reuters

Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a afirmat marţi că urgenţa financiară s-a terminat, dar nu şi cea socio-economică, lansând totodată un apel „reformatorilor” să se mobilizeze în vederea alegerilor de pe 24-25 februarie.

„Urgenţa financiară s-a încheiat, dar acum suntem în faţa urgenţei economice şi sociale”, a spus Monti la postul de televiziune Tgcom.24, adăugând că pentru „a depăşi aceste urgenţe foarte grave, reformatorii trebuie să se mobilizeze”, potrivit AFP.

„Papa are dreptate; am neglijat prea mult aspectul egalităţii şi distribuţiei bogăţiei” a continuat el, reluând o expresie a Papei  Benedict al XVI-lea, care a vorbit cu o zi în urmă despre „decalajul social”.

Contrar a ceea ce face în prezent, Mario Monti a promis că va reduce impozitele şi în acest context l-a atacat fără să-l numească direct pe predecesorul său, Silvio Berlusconi, susţinând că a fost „constrâns” să mărească taxele „întrucât unii iresponsabili au provocat situaţia financiară” pe care acesta a găsit-o când a ajuns în fruntea Executivului.

„Sper că acum cetăţenii s-au maturizat, cu atât mai mult cu cât au plătit scump anumite promisiuni electorale”, a conchis premierul demisionar.

Numit în luna noiembrie 2011 în fruntea unui guvern tehnic, Monti este susţinut de o coaliţie de centru la alegerile de pe 24-25 februarie. Atât el, cât şi rivalul său, Silvio Berlusconi, şi-au multiplicat interviurile în ultima vreme, dar deocamdată Partidul democrat (PD), de stânga, pare a fi favorit, potrivit sondajelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite