O nouă companie ar putea intra pe piaţa asigurărilor din România în vară: anunțul ASF

0
Publicat:

Valentin Ionescu, directorul general al Direcției Asigurări din cadrul ASF, a transmis, miercuri, că o companie privată urmează să intre, în vara acestui an, pe piaţa asigurărilor din România.

Guvernul a adoptat hotărârea privind plafonarea preţului la poliţele RCA, Foto: Inquam Photos
Guvernul a adoptat hotărârea privind plafonarea preţului la poliţele RCA, Foto: Inquam Photos

Potrivit sursei citate, compania va avea ca scop vânzarea mai multor clase de asigurări precum: RCA, CASCO, de sănătate şi de locuinţe.

Întrebat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de la Palatul Victoria, dacă CEC Bank a făcut o solicitare către ASF în vederea intrării pe piaţa asigurărilor, Ionescu a transmis: „În momentul de faţă avem o altă solicitare, care se află în a doua fază de autorizare, a unei companii private. Această companie a trecut de prima etapă, conform legislaţiei de autorizare, şi anume avizul de înfiinţare, şi acum, compania aduce documente pentru avizul de funcţionare.

Conform discuţiilor pe care le-am avut, chiar săptămâna aceasta, cu această companie privată care urmează să intre pe piaţă, estimăm undeva în iunie-iulie, dacă toate documentele sunt în regulă şi verificările noastre sunt în regulă, să le acordăm avizul de funcţionare.

Această companie va vinde mai multe clase de asigurări, conform solicitărilor, dar, încă o dată, dacă va îndeplini condiţiile şi pentru a doua etapă, va vinde pe lângă asigurări RCA, asigurări CASCO, asigurări de sănătate şi asigurări de locuinţe. Deci, vom avea o nouă companie, undeva în a doua parte a lunii, care va vinde inclusiv RCA", a declarat Valentin Ionescu, informează Agerpres.

Referitor la CEC Bank, el a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţii băncii şi le-a transmis acestora ce prevede legislaţia primară şi secundară în materie şi ce documente trebuie să aducă la ASF în vedere demarării demersurilor de avizare.

Oficialul ASF a mai explicat că pentru a avea un tarif cât mai rezonabil al poliţelor RCA e nevoie de cât mai multe societăţi care să vândă acel produs de asigurare.

Atunci când sunt doar câteva companii în piaţă care vând RCA, este dificil să speri la un tarif mult mai mic, având în vedere că în România frecvenţa accidentelor auto este mult peste media europeană. Această componentă este foarte importantă în tariful RCA şi cred că ar trebui să vorbim despre ce se întâmplă în România pe şosele, de frecvenţa accidentelor şi de daunele plătite. (...) Dauna, în ultimii trei ani, a crescut de la o medie de 7.000 de lei la o medie de 9.500 de lei, dauna medie. Deci, avem o creştere foarte mare pe daunalitate.", a mai declarat Ionescu.

Preţul poliţelor RCA va fi plafonat, pentru următoarele şase luni, la nivelul celor din februarie 2023, urmând ca în această perioadă să fie elaborate modificări ale legislaţiei, a transmis, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite