Dezastrul din asigurările RCA: Statul ar putea impune o nouă taxă specială ca să aibă bani de despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În paralel cu propunerea de plafonare a tarifelor RCA, legiuitorii iau în calcul modificarea legii astfel încât să poată percepe o contribuție specială de la asigurători.

Un bărbat ține pe volan polița RCA
FGA ar putea percepe o contribuție specială temporară de la asigurători

Potrivit amendamentelor depuse de politicieni actului normativ de modificare a legii RCA, în special cele privind finanțarea fondului prevăzute la art. 5, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va putea percepe o „contribuție specială percepută de la asigurători, în cazul în care Fondul gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului”.

Conform documentului obținut de Hotnews, amendamentul are în vedere cazurile în care Fondul gestionează situații de insolvență a asigurătorilor pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile Fondului, inclusiv în contextul modificărilor aduse Legii nr. 213/2015 prin OUG nr. 102/2021, prin care Fondul trebuie să procedeze la plata imediată a sumelor cuvenite creditorilor de asigurări ai unui asigurător în insolvență, respectiv în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizației de funcționare şi constatare a existenței indiciilor stării de insolvență.

În motivarea acestui amendament se precizează că estimarea sumelor datorate de către Fond pentru un asigurător in insolvență se face după ce asigurătorul predă Fondului evidența contractelor de asigurare în vigoare la data comunicării deciziei mai sus menționate, evidența completă a dosarelor de daună, precum și evidențele tehnicooperative şi contabile aferente acestor contracte și dosare.

„Aceste contribuții speciale ce urmează a fi plătite de asigurători, în situații excepționale, contribuții ce au caracter temporar, sunt colectate de Fond cu titlu de împrumut și urmează a fi restituire pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de prezenta lege. În acest sens se evită o eventuală majorare a contribuțiilor asigurătorilor și o eventual afectare a patrimoniului acestora, protejându-se în acest fel buna desfășurare a activității de asigurare din România și implicit interesele asiguraților, prin instituirea unei contribuții speciale ce urmează a fi restituită în integralitate”, se arată în documentul citat.

Sursele de finanțare ale FGA

După ADAS, Metropol, Astra, Carpatica și City Insurance, Euroins este a 6-a companie care vinde RCA care intră în faliment, ceea ce a pus o mare presiune pe fondurile gestionate de FGA, determinând autoritățile să caute noi forme de finanțare.

Art 5, legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților prevede că resursele financiare ale Fondului provin din următoarele surse:

- contribuţii ale asigurătorilor la Fond;

- dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători;

- sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;

- sume din recuperarea creanţelor Fondului;

- sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond;

- sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;

- împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului;

- dobânzi sau taxe în legătură cu orice împrumuturi sau garanţii furnizate asigurătorului supus rezoluţiei, conform prevederilor art. 59 lit. b) din Legea nr. 246/2015.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că, în situația în care nu sunt fonduri suficiente, „FGA va lua un împrumut, cel mai probabil de la asigurători”.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite