România, campioană în UE la scumpirea RCA în ultimii opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat a doua cea mai mare scumpire a polițelor RCA în ultimii opt ani, conform datelor publicate în luna februarie de Eurostat. Asigurarea auto este de două ori mai scumpă acum. 

În România, prețul de referință pentru o poliță RCA era, în februarie, cu 91% mai mare decât nivelul mediu înregistrat în 2015. Doar Letonia a înregistrat o scumpire mai ridicată în ceea ce privește prețul polițelor de asigurare auto obligatorie, de 99%, arată statisticile Eurostat. 

image

Acum, prețul polițelor RCA vor exploda din nou în următorii ani în România, avertizează analiști. După falimentul City Insurance, la finalul lui 2021, prețurile au crescut cu peste 70%. Prăbușirea Euroins va avea efecte similare.

Pentru a evita explozia prețurilor, Guvernul vrea plafonarea prețurilor la nivelul din februarie 2023. Însă după ridicarea plafonării, analiștii spun că prețurile vor înregistra o creștere semnificativă. 

Colapsurile City Insurance și Euroins, acoperite cu bani de la buget

Cele două mari colapsuri pe piața asigurărilor RCA din România vor lăsa în urmă milioane de șoferi păgubiși și o gaură de cel puțin jumătate de miliard de euro. În total, falimentele din acest segment înregistrate în ultimii opt ani vor avea o notă de plată dublă, calculează economiștii. 

Până la recuperarea prejudiciilor de la companiile falimentare, gaura va trebui acoperită, în primă fază, de la bugetul de stat

În prezent, statul a preluat, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, portofoliul Euroins. Până la o decizie a unei instanțe, însă, compania nu este oficial în faliment. Însă nici nu mai are voie să desfășoare operațiuni specifice companiilor de asigurări, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a retras autorizația de funcționare în urmă cu două săptămâni. 

Adevărul în 60 de secunde



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite