Numărul de comenzi noi din industria prelucrătoare s-a majorat cu 4,2% anul trecut

0
Publicat:

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,2% în 2023, comparativ cu anul anterior, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

foto fabrica de textile
Numărul de comenzi noi din industria prelucrătoare s-a majorat cu 4,2% anul trecut

În marja acestei majorări, industria bunurilor de uz curent a înregistrat un salt de 10,8%, industria bunurilor de capital - de 9,9% şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată, de 1,2%.

Pe de altă parte, industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,8% în 2023.

Potrivit sursei citate, în decembrie 2023 comparativ cu luna precedentă, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 14,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-49,9%), industria bunurilor de capital (-14,5%), industria bunurilor intermediare (-10,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (-8,7%).

De asemenea, în decembrie 2023 comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-34,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-5,1%). Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de uz curent (+4,3%) şi industria bunurilor de capital (+3,2%). 

În trimestrul al doilea al anului trecut, locurile de muncă vacante din industria românească ajunseseră la 39.400, în scădere cu 7.700 faţă de trimestrul anterior, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în luna august a anului trecut.

În trimestrul II 2023, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (1,60%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,43%), respectiv distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,39%).

Peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante s-a concentrat în industria prelucrătoare, unde un număr de aproximativ 10.700 de locuri au fost înregistrate ca fiind vacante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite