Managerii anticipează o majorare a prețurilor în construcții, comerț cu amănuntul și industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii români anticipează o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în plus, se mai estimează ca în perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024, o relativă stabilitate a activității în aceste segmente de piață.

foto bărbat care calculează pe foaie și calculator scumpirile
Managerii anticipează o majorare a prețurilor în construcții, comerț și industrie Foto: Freepik

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%). Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +27%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Managerii societăţilor comerciale estimează creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +30%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).

Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite