Ministrul Agriculturii anunță o nouă ordonanță de plafonare a prețurilor: „Vor fi incluse toate alimentele produse în România”

0
Publicat:

Prezent miercuri, 22 mai, la Prima TV, ministrul Agriculturii a dezvăluit că o nouă Ordonanță referitoare la limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi definitivată în următoarele două săptămâni, conform News.ro.

Noua ordonanță ar urma să fie finalizată în două săptămâni. Foto: Arhivă
Noua ordonanță ar urma să fie finalizată în două săptămâni. Foto: Arhivă

„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a transmis Florin Barbu. 

În aceeași ordine de idei, ministrul a ținut să precizeze că se va decide cu procesatorii și retailerii perioada de timp în care plafonul va fi aplicat. 

Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect”, a mai adăugat ministrul Agriculturii. 

Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a declarat Florin Barbu. 

Ba mai mult, acesta a oferit ca exemplu magiunul de Topoloveni care era comercializat cu un adaos de circa 100%, în timp ce magiunul din alte țări, Grecia sau Franța, avea un adaos de maximum 25%. 

Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a mai susținut Florin Barbu.  

În legătură cu prezența unor astfel de produse la raft, el a declarat că vrea ca în supermarketurile din țară să fie prezentă o gamă cât mai largă de produse românești. Produsele vor fi semnalizate și etichetate cu țara de origine. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite