Acelaşi produs, vândut la preţuri diferite în alte ţări. Cu cât e mai scump în România decât în Grecia

0
Publicat:

Coșul mediu din supermarketurile grecești cu produse importate din Franța, Anglia, Italia, Spania, Portugalia, Germania și România este mai ieftin decât în ţările de origine, potrivit presei străine.

Coş plin cu produse în supermarket
Coșul mediu din supermarketurile grecești este mai ieftin decât în România

Un raport al Institutului de Cercetare a Retailului de Bunuri de Consum (IELKA) în urma cercetării organizate pe baza datelor din platformele de comparare a prețurilor din fiecare țară, dar și a prețurilor din lanțurile de supermarketuri a stabilit preţurile unui coș tipic de produse vândut în supermarketurile din Grecia în martie 2024, respectiv în Franța, Regatul Unit, Spania, Italia, Portugalia, Germania și România.

Compararea prețurilor s+a făcut cu și fără valoarea TVA, care diferă în fiecare țară.

Pentru această analiză, prețurile au fost comparate într-un total de 43 de categorii de produse. Aceste subcategorii de produse au fost examinate dintr-un eșantion semnificativ de peste 6.000 de prețuri de produse și 40 de lanțuri de supermarketuri diferite din cele opt țări în total pentru a calcula prețurile medii, cu eșantionare din site-uri de comparare a prețurilor valabile din Grecia și din străinătate, dar și din lanțuri de supermarketuri. Datele includ atât prețurile produselor la vânzare, cât și produsele cu etichetă privată din fiecare țară. Se precizează că prețurile se referă doar la lanțurile de supermarketuri și nu la alte puncte de vânzare.

Preţuri mult mai scumpe în Germania, Franţa, UK, Italia şi Portugalia

Compararea prețurilor medii de coș arată că toate cele cinci țări au un coș mediu semnificativ mai scump decât Grecia, 24% Germania, 20% Franța, 25% Regatul Unit, 16% Italia, 7% Portugalia, în timp ce Spania și România sunt destul de aproape de Grecia, dar mai scumpe cu 5%, respectiv 1%.

Imaginea rezultatelor se schimbă semnificativ atunci când TVA-ul pe țară este eliminat. Compararea coșurilor în acest caz arată că toate cele șase țări au un coș mediu mai scump decât Grecia, Germania cu 31%, Franța cu 28%, Regatul Unit cu 33%, Italia cu 24%, Spania cu 12%, Portugalia cu 12%. 10% și România cu 6%.

Acesta este rezultatul diferenței de TVA scăzut pe țară (acesta este TVA-ul referitor la alimente și băuturi). În Grecia acest TVA este de 13%. TVA-ul este semnificativ mai mare decât Regatul Unit (0% sau 5%) și Franța (10% și 5,5%), Spania (10% și 4%), Portugalia (13% și 6%), Italia (5% și 4%), Germania (7%) și România (9%), dar și majoritatea țărilor din UE Principala diferență este că alimentele în Grecia sunt supuse cotei ridicate de TVA, cu 24% în restul țărilor sunt supuse cotei scăzute de TVA. este chiar mai mică decât rata grecească de 6%, 5,5%, 4% sau chiar 0%. Se observă că efectul taxelor speciale de consum (de exemplu, cafeaua) nu poate fi inclus în cifrele de mai sus.

Concluzia generală care reiese din analiza de mai sus este că comerțul cu amănuntul organizat (supermarket) grecesc oferă consumatorilor greci acces la produse pentru coșul lor tipic la prețuri mai mici în medie, ceea ce este rezultatul efortului organizat al furnizorilor și comercianților cu amănuntul de a deține scăderea prețurilor în ultimii ani.

Această tendință, cu fluctuații minore, a fost consistentă în ultimii 12 ani în care această cercetare a fost efectuată de IELKA. Comparația prețurilor pe termen lung cu străinătatea arată că în ultimii ani Grecia a avut în mod constant un coș mai ieftin decât țările comparate cu fluctuații care nu modifică concluzia generală a analizei.

Factorii care aduc diferenţele de preţ

Se observă că, pe lângă TVA, factorii care ar trebui luați în considerare la compararea prețurilor între diferite țări sunt:

- Valoarea impozitului în fiecare țară

- Obiceiurile de consum din fiecare țară (de exemplu, tendința de produse ambalate sau neambalate, produse cu etichetă privată etc.)

- Dezastre naturale datorate schimbărilor climatice

- Distanța țării față de centrele de producție din Europa Centrală și costurile corespunzătoare

- Costul energiei

- Costul combustibilului și al transportului general

- Complexitatea geografiei fiecărei țări (de exemplu, rețeaua de drumuri, insule etc.)

- Dimensiunea pieței, puterea de cumpărare și economiile de scară corespunzătoare în achiziția de produse

- Balanța export-import în raport cu alimentele și materiile prime ale acestora

- Diferitele costuri de producție (energie, materii prime, costuri salariale, costuri financiare, birocrație)

- Productivitatea industriei și a comerțului cu amănuntul în fiecare țară

- sezonalitatea cererii și ofertei (de exemplu, datorită turismului sau condițiilor meteorologice)

- Costul salariului-muncă.

Lista lanţurilor de supermarketuri din fiecare ţară

Datele privind prețurile sunt calculate din observatoarele de preț bine-cunoscute din țările examinate și pentru Grecia în datele primare din colectarea prețurilor din marile lanțuri de supermarketuri, precizează capital.gr. Criteriile de selecție a produselor din coș au fost o combinație de coșuri utilizate corespunzătoare pentru evaluare în străinătate, precum și disponibilitatea comună a datelor de preț în țările examinate. La fiecare măsurătoare nouă, eșantionul codurilor măsurate este actualizat și, în funcție de disponibilitate, sunt selectate cantități diferite de produse.

Datele provin de la următoarele lanțuri de supermarketuri:

− Grecia: Sklavenitis, AB, My Market, Masoutis, Market In

− Marea Britanie: Morrisons, ASDA, Sainsbury's, Coop, Ocado, TESCO

− Spania: Carrefour, Marcadona, Caprabo, Condis, Dia , Eroski, SoySuper. Alcampo − Italia: CosiComodo, emiDrive, Pim Spesa, Agora, Everli, HeyConad, easyCoop

− Portugalia: Continente, Minipreco, Auchan, Spar

− Franța: Monoprix Plus, Carrefour, Super U, Auchan, Aldi − Germania: Rewe, Kaufland, Netto , Tukwila

− România: Kaufland, Tommy, Spar, Konzum.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite