Ce beneficii a adus plafonarea prețurilor la energie

0
Publicat:

Schema de plafonare a energiei, introdusă de Guvernul condus de Marcel Ciolacu și prelungită până la 1 aprilie 2026, a împiedicat o explozie a prețurilor, a dus la reducerea inflației și le-a oferit consumatorilor casnici și economici predictibilitate privind sumele plătite. Activitatea companiilor din domeniul energiei nu a fost afectată, ci au înregistrat profituri importante.

Ce beneficii aduce plafonarea la energie. Foto: Pexels
Ce beneficii aduce plafonarea la energie. Foto: Pexels

Taxa de solidaritate pe care companiile o plătesc și care susține schema de plafonare nu a avut niciun efect negativ, înregistrându-se creșteri substanțiale ale profitului pentru companiile cu acționariat de stat sau cele private. Majorarea veniturilor s-a realizat atât la nivelul anului 2023, cât și în cazul companiilor care au anunțat rezultatele de pe primul trimestru din 2024.

Plafonarea nu a împiedicat firmele să facă profituri mari

Potrivit rezultatelor raportate, Hidroelectrica SA a înregistrat în 2023 un profit de 6,35 miliarde de lei, cu 44% mai mult față de anul precedent. În 2022, compania obținuse un profit de peste 4,3 miliarde de lei.

Și Grupul Electrica, distribuitor și furnizor de energie, a înregistrat progres, anunțând o creștere cu 11% a profitului net pe anul trecut comparativ cu 2022, până la 620,4 milioane lei în 2023. Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari jucători din acest segment de piață, cu o cotă totală de 16,61% si de 10,25% in regim concurential, conform ultimului raport ANRE disponibil.

De asemenea, Romgaz a înregistrat în 2023 un profit net preliminat de 2,81 miliarde lei, în creştere cu 10,42% comparativ cu anul anterior, conform datelor transmise Bursei de Valori Bucureşti. Totodată, potrivit raportului trimestrial aferent perioadei ianuarie-martie 2024, profitul net a crescut semnificativ, la 1,25 miliarde de lei, fiind cu peste 28% mai mare raportat la aceeași perioadă a anului trecut. 

Energia rămâne o industrie cu profituri-record

Cifre pozitive se înregistrează și în mediul privat. Din datele colectate de Termene.ro, care preia bilanțurile firmelor depuse la Agenția Națională de AdministrareFiscală (ANAF), reiese că firmele din energie, domină topul celor mai mari profituri pe anul 2023. Sursa amintită precizează că liderul clasamentului este Martin Oil Energy SRL, acționarul principal al Tinmar Energy SA, unul dintre cei mai mari traderi de energie din România. Compania a realizat în 2023 un profit de 417,8 milioane de lei. Iar locul secund este ocupat tocmai de Tinmar Energy, al cărui obiect de activitate este comercializarea energiei electrice, și a înregistrat anul trecut un profit de 311 milioane de lei. 

Nu în ultimul rând, Grupul grec PPC, care a achiziţionat în octombrie 2023 operaţiunile Enel din România, a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 86 de milioane de euro, în creştere cu 68,6% față de primele trei luni din 2023. Oficialii companiei au precizat că acest avans se bazează pe adăugarea operațiunilor din țara noastră și contribuția mai mare a activității de distribuție ca urmare a preluării clienților Enel din România.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite