Prețul gazelor s-a ieftinit cu 20% în ultima lună

0
Publicat:

Luna aprilie a înregistrat o scădere record de 20% a pretului final la gaze. Conform sumelor facturate de cel mai mare producător de gaze din România, Engie, pentru luna aprilie prețul final a fost de 0,23 lei/kWh, cu 20% mai mici față de luna martie, în contextul în care prețul maxim plafonat, conform deciziei executivului, nu poate depăși 0,31 lei/kWh.

Prețul gazelor a scăzut. Foto: Arhivă
Prețul gazelor a scăzut. Foto: Arhivă

Plafonarea prețurilor la gaze și energie, introdusă de Guvernul PSD, a avut drept scop protejarea consumatorilor vulnerabili. La calcularea prețurilor plafonate s-a tinut cont de o echivalare aproximativă a nivelului de consum pe gospodărie cu nivelul de venit al membrilor familiei.

O nouă prelungire a Ordonanței plafonării prețurilor la gaze și energie a fost anunțată de Executivul condus de Marcel Ciolacu pe 28 martie 2024 și este valabilă până la 31 martie 2025. 

Menținerea prevederilor Ordonanței pentru următorul an a venit și cu noi modificări în sprijinul consumatorilor. Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligați să asigure resurse pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, prețul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

Toate aceste măsuri au scopul de a reduce semnificativ prețurile facturilor la gaze și în următoarele 12 luni, efect care deja se simte în buzunarele românilor. 

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite